Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέντευξη με την διακεκριμένη σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου

Dionysia Opera Festival
05 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:43

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Δήμητρας Θεοδοσίου στην Ενημέρωση εν όψει του Dionysia Opera Festival 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν όψει της επικείμενης έναρξης του Dionysia Opera Festival την ερχόμενη Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου), συνομιλήσαμε με την Δήμητρα Θεοδοσίου. Η διακεκριμένη Ελληνίδα σοπράνο θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Norma στην ομότιτλη όπερα του Bellini, με την οποία θα ξεκινήσουν και οι παραστάσεις του φεστιβάλ.

Μεταξύ άλλων, η πολύπειρη σοπράνο μας μίλησε για το πόσο διαφορετικά αισθάνεται όταν ερμηνεύει έναν ρόλο -ακόμη και αν τον έχει υποδυθεί πολλάκις- ανάλογα και με τις αντιδράσεις του εκάστοτε κοινού: «Είναι σαν η κάθε φορά να είναι η πρώτη φορά», μας τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της μουσικής παιδείας, τόσο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης σε νεαρές ηλικίες, όσο και ως προς την παιδεία του κοινού που χτίζεται μέσα από διοργανώσεις σαν το Dionysia Opera Festival.

Από τη συνέντευξη της σοπράνο Δήμητρας Θεοδοσίου στο Μάκη Μαρτίνη

Βιογραφικό

Η Δήμητρα Θεοδοσίου γεννήθηκε στη Ζυρίχη από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα. Το 1992 έγινε δεκτή στη Σχολή Όπερας της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου και στη συνέχεια παρακολούθησε πολλά master classes σκηνικής ερμηνείας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού σε όλη την Ευρώπη κερδίζοντας πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων οι: "G. B. Viotti 1994", "G. di Stefano 1995" (1ο βραβείο), "Operalia II - Plácido Domingo World Opera Contest" (2ο βραβείο και βραβείο κοινού). Τον Ιανουάριο του 1995 έκανε το ελληνικό ντεμπούτο της στο ρόλο της Violetta στην όπερα La Traviata στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε περιοδεία της Σκάλας του Μιλάνου στην Ιαπωνία. Τα επόμενα χρόνια τραγούδησε στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λυρικές σκηνές κύριους ρόλους στις όπερες: La Traviata, Anna Bolena, Norma, Don Giovanni, Il Trovatore, Lucia di Lammermoor, Attila κ.ά. Η Δήμητρα Θεοδοσίου χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο αξιόλογες ερμηνεύτριες Verdi, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Σκάλα του Μιλάνου για τα 100 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων το Requiem. Τον Ιανουάριο του 2002 της απονεμήθηκε στο Μιλάνο το Βραβείο της καλύτερης σοπράνο για το έτος 2001, για τις ερμηνείες της στις όπερες του Verdi.

Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου.