Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ατελής η πρόταση της Κέρκυρας για την υποψηφιότητα

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021
31 Μαρτίου 2016 / 11:53

Τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής επιτροπής που έκρινε τις υποψηφιότητες των 14 ελληνικών πόλεων

ΑΘΗΝΑ. Την έκθεση της παρουσίασης των 14 πόλεων που ήταν υποψήφιες για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021, δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή επιτροπή. Η προκριματική φάση της 26ης Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, ανέδειξε από αυτές μόνον τρείς: την Ελευσίνα, την Καλαμάτα και τη Ρόδο.
Η παρουσίαση της Κέρκυρας που είχε ως μότο «Γίνε η Πόλη μου» (Be my City), είχε στόχο «να εμψυχώσει την πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας ως δύναμη για τη μελλοντική ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων της." 
Παρά τα θετικά στοιχεία που σημειώθηκαν, όπως το βάρος στην εκπαίδευση και τη συμμετοχικότητα, η πρόταση της Κέρκυρας δεν έπεισε.
Η επιτροπή έκρινε ότι το ποσό των δαπανών του προγράμματος ύψους € 13,3 εκ ήταν μάλλον χαμηλό για μια εκδήλωση που σκοπεύει να έχει έναν ευρωπαϊκό, όχι απλώς εθνικό αντίκτυπο. Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε έναν μακρύ κατάλογο έργων υποδομής αλλά η σχέση τους με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρέμεινε ασαφής.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή η πολιτιστική στρατηγική για το νησί είχε καλές βάσεις, αλλά η μελέτη ήταν ανώριμη. Η Κέρκυρα έδειξε να μην έχει κατανοήσει πλήρως την ευρωπαϊκή διάσταση, αφήνοντας στην πρότασή της ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του προγράμματος. «Το νησί έχει μια ισχυρή πολιτιστική προσφορά που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί με περισσότερες λεπτομέρειες», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την κερκυραϊκή πρόταση και τις προτάσεις των πόλεων που προκρίθηκαν στο αυριανό φύλλο της Καθημερινής Ενημέρωσης