Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευαγγελία Ράντου: Ο Χορός είναι καθαρό συναίσθημα

Garage
30 Nov 2017 / 11:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με αφορμή το Φεστιβάλ Μουσικής & Χορού των 5 χρόνων του Garage Performing Arts Center η διακεκριμένη κερκυραία χορεύτρια μιλά στην «Ενημέρωση»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό το «μεγάλο όνομα» της Κέρκυρας δεν κάνει πολύ θόρυβο. Δουλεύει πολλά χρόνια με συνέπεια και αφοσίωση και κάνει διεθνή καριέρα στο Σύγχρονο Χορό, ένα είδος που θεωρείται ότι απευθύνεται σε λίγους. Μιλώντας στην Ενημέρωση, αυτό το σεμνό ταλέντο, καταρρίπτει τους μύθους, μιλά για την αγάπη της για το χορό, τη συνεργασία της με το Δημήτρη Παπαϊωάννου και τα όνειρά της. 


@Αλέξανδρος Νιάγκος - πρόβα "Πουθενά" Δ. Παπαϊωάννου
 
Η Ευαγγελία Ράντου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Ειναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με ομάδες Χορού στην Ελλάδα & το εξωτερικό συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Από το 2003 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ως χορεύτρια και βοηθός χορογράφου. Καθήλωσε ως πρωταγωνίστρια στο έργο του "Μήδεια 2" ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία συμμετέχοντας στο τελευταίο του έργο "Ο Μεγάλος Δαμαστής". Έχει πρωταγωνιστήσει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, "Κινέττα", καθώς και στις ταινίες, "Attenberg", "The Capsule" & την μικρού μήκους "24 frames per second" της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη.
Ήταν μέλος της χορογραφικής ομάδας στις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Παπαϊωάννου. (Για όσους θυμούνται την τελετή έναρξης, ήταν η έγκυος γυναίκα με τη φωτεινή κοιλιά). 

Από το 2005 συνεργάζεται με την χορογράφο Alexandra Waierstall ως χορεύτρια και βοηθός χορογράφου, στο Tanzhaus στο Dusseldorf της Γερμανίας. Υπήρξε φιλοξενούμενη καλλιτέχνης επί 2 συνεχόμενα έτη του Watermill Center στη Νέα Υόρκη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Robert Wilson, όπου ερμήνευσε έξοχα το σόλο με τις καρέκλες από τη «Μήδεια 2». Το δεκάλεπτο σόλο παρουσιάστηκε 20 επαναλαμβανόμενες φορές στους κήπους του Κέντρου μέσα σε μια μικρή τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η Lady Gaga, η Wynona Rider, η Marina Abramović, η Lucinda Childs κ.ά.


 

Αυτήν την εξαιρετική κερκυραία χορεύτρια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε να αυτοσχεδιάζει επί σκηνής την Παρασκευή 1/12 & την Δευτέρα 4/12 στις 21:00 στο Garage Performing Arts Center, υπό τους ήχους των Δήμο Δημητριαδη, Ανδρέα Μνιέστρη, Μάνθο Κάρρα, Βασίλη Ποδαρά & Ντίνου Μάνου, μαζί με τους Eldad Ben Sasson, Valentina Lutsenko & Michael Getman. Αν και κάνει διεθνή καριέρα, το ένα πόδι της βρίσκεται πάντα στην Κέρκυρα αφού με την αδελφή της Μαίρη Ράντου, έχουν δημιουργήσει το Garage, το οποίο γιορτάζει ήδη τα πέμπτα του γενέθλια. 

Ευαγγελία, ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό για το χορό;
- Δουλειά! Όχι με την έννοια της καθημερινότητας και της ρουτίνας αλλά με την προσωπική σκληρή εργασία που καθημερινά και επί πολλά συναπτά έτη αφιερώνουν όλοι οι χορευτές για να υπηρετήσουν την τέχνη αυτή. Η δουλειά ενός χορευτή σε σωματικό και υπαρξιακό επίπεδο δεν σταματά ποτέ, ούτε μέσα ούτε έξω από το στούντιο.
Ποιες θεωρείς ότι είναι οι στιγμές - σταθμοί στην καριέρα σου;
- Υπάρχουν πολλές  εξαιρετικά σημαντικές στιγμές και συνεργασίες και νιώθω ευγνώμων γι αυτό και πραγματικά τυχερή, σταθμό όμως θεωρώ την συνεργασία μου με την αδελφή μου Μαίρη για  την ίδρυση του Garage Performing Arts Center στην Κέρκυρα. Για εμάς το Garage εκπληρώνει 2 μεγάλους στόχους, την έμπρακτη υποστήριξη σε νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες αλλά και την διάδοση της τέχνης του Χορού σε ένα νέο κοινό.
Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας χορευτής και χορογράφος στην Ελλάδα;
-Σε πρακτικό; σωματικό; ή ψυχολογικό επίπεδο; Η λίστα είναι μεγάλη και δεν θα ήθελα να γκρινιάζω για τη μη ύπαρξη ουσιαστικής Κρατικής στήριξης και την έλλειψη υποδομών γενικότερα στις τέχνες.. Ναι μεν γίνονται προσπάθειες, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και όλοι οι χορευτές & χορογράφοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά και με επιμονή, χρόνια τώρα, κόντρα σε αυτή τη συνθήκη. Θα σου πω όμως πως η δυσκολία που εμένα προσωπικά με εγκλωβίζει συχνά, είναι πως σε μεγάλο βαθμό υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα η κοινωνική πεποίθηση ότι είμαστε χομπίστες.
Πόσο ψηλά βάζεις τον πήχη; Έχεις κάποιο μεγάλο όνειρο;
- Δεν ξέρω να σου απαντήσω για τον πήχη, αυτό που μπορώ να πω μόνο είναι ότι ειδικά στην δουλειά μου αγαπώ τις προκλήσεις και ότι αυτό συνεπάγεται και ότι μάλλον μου αρέσει να κάνω πολλά μικρά όνειρα.
Μίλησε μου για τη συνεργασία σου με το Δημήτρη Παπαϊωάννου
- Είναι μεγάλη πρόκληση, αποτελεί έμπνευση και του οφείλω πολλά. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και μας έχουν συνδέσει σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές, είναι πολυσχιδής, πολυεπίπεδος και αγαπώ να δουλεύω μαζί του! 
Τι όνειρο μοιράζεστε με την αδελφή σου για το Garage Performing Arts Center;
- Είμαστε ρομαντικές! Το Garage δημιουργήθηκε από την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με περισσότερο κόσμο την αγάπη μας για τον Σύγχρονο Χορό και ταυτόχρονα να στηρίξει νέους δημιουργούς, χορευτές & χορογράφους, προβάλλοντας το έργο τους και υποστηρίζοντας την έρευνα τους. Το όνειρο μας είναι να καταφέρουμε να πείσουμε περισσότερους ότι είναι όμορφος ο κόσμος του Χορού και ότι αξίζει την προσοχή του.



 
Τι απήχηση βλέπετε να έχει ο χορός στό κερκυραϊκό κοινό;
- Ο χορός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τέχνες, Μουσική, Θέατρο κλπ χαίρει δυστυχώς σε Παγκόσμια κλίμακα μικρότερης αποδοχής και δεν μπορούμε να πούμε ότι του ανήκει το ευρύ κοινό, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύς κόσμος είναι συγκρατημένος στην ιδέα να πάει να παρακολουθήσει μια παράσταση Χορού, φοβούμενος ότι δεν θα καταλάβει..  Δεν χρειάζεται τίποτα  να καταλάβει, ο Χορός είναι καθαρό συναίσθημα, μένεις απλά ανοιχτός και εάν θες το αφήνεις να σε διαπεράσει αλλά δεν προσπαθείς να το αποκωδικοποιήσεις. 
Στην Κέρκυρα το Garage έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν δυνατό πυρήνα κοινού, ο οποίος παρακολουθεί τακτικά παραστάσεις Χορού και συμμετέχει στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του χώρου. Έτσι αρχίζει και διαμορφώνει μια πιο σφαιρική άποψη για το χορό, για τις υπάρχουσες φόρμες και τεχνικές κι έρχεται πιο κοντά στο αντικείμενό μας. Αυτός ο πυρήνας αργά αλλά σταθερά δείχνει να μεγαλώνει και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει να επιμένουμε περισσότερο! 
Πέντε χρόνια Garage: Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε;
- Το Garage στα 5 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει πάνω από 40 καλλιτέχνες & νέους δημιουργούς κι έχει οργανώσει ισάριθμες παραστάσεις και ανοιχτές παρουσιάσεις. Παράλληλα επαγγελματίες χορευτές & χορογράφοι από όλον τον κόσμο έχουν διδάξει κι έχουν έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία. 
Για εμάς, ξεχωριστή είναι η κάθε μια από αυτές τις στιγμές, κυρίως γιατί κάθε φορά λαμβάνουμε ευγνωμοσύνη και αγάπη από τους συναδέλφους μας για την στήριξη που τους προσφέρει ο χώρος ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες νιώθουμε βαθιά συγκίνηση γιατί το Garage οφείλει την ύπαρξή του έως σήμερα στον κόσμο της Κέρκυρας που έχει ήδη αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια κι έχει πιστέψει τον σκοπό του. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους στέκονται δίπλα μας και μας έχουν εμπιστευτεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, μας τιμά ιδιαίτερα και κάνει την κάθε στιγμή ξεχωριστή.


Design Δημήτρης Πολίτης

Αναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ


Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου / Music and Dance Improvisation
Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνα), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Βασίλης Ποδαράς (ντράμς).
Μαζί τους αυτοσχεδιάζουν οι Eldad Ben Sasson, Michael Getman & Valentina Lutsenko.
 
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου/ Double bill 
Α’ μέρος: “Face To Face”
Σύλληψη: Michael Getman
Ερμηνεία / Συν-δημιουργία: Michael Getman & Eldad Ben Sasson
 
Β’ μέρος: “Feral” 
Σύλληψη / Ερμηνεία: Ναταλί Μάνδηλα
Μουσική σύνθεση: Ανδρέας Μονόπωλης
 
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου /Παράσταση Χορού 
A Play - “Born to Greatness” 
Σύλληψη / Ερμηνεία: Eldad Ben Sasson & Valentina Lutsenko 
 
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου/ Music and Dance Improvisation 
Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνα), Ανδρέας Μνιέστρης (σαξόφωνα), Μάνθος Κάρρας (sampling). Μαζί τους αυτοσχεδιάζουν οι Ευαγγελία Ράντου &Eldad Ben Sasson.
 
Ώρα Παραστάσεων: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ημερήσιο)  / 30 ευρώ για το 4ήμερο 
Προπώληση εισιτηρίων: Ticketbox.gr
Ευγ. Βουλγάρεως & Μοντσενίγου +30 2661027400
Περισσότερες πληροφορίες: +30 6979146582 
Επικοινωνία: Cpromotion
 
Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας:
Kazianis Super Market / La Tabernita Mexicana / Salty Bag / Barista Street Café / AK Jewelry / PETRETIN / Café Bristol / Lazaris Distillery & Artisan Sweets / Tina Vlaxou Jewelry
 
*Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ.
 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.