Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο εκλεκτός επισκέπτης της Κέρκυρας, εικαστικός Κώστας Ξενάκης

Κώστας Ξενάκης
20 Φεβρουαρίου 2018 / 09:28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ήλθε στο νησί να συνεργαστεί και να οργανώσει έκθεση έργων του στο εδώ μουσείο ασιατικής τέχνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδα-Ιαπωνία 2019.

Ο μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων, εικαστικός Κώστας Ξενάκης, παγκόσμιος άνθρωπος και καλλιτέχνης ενσωματώνει και διακονεί την πιο γοητευτική δημιουργική συμπεριφορά. Ξεκίνησε να εκδηλώσει τον θυμό του, διωγμένος και πάμπτωχος αλλά νέος και προικισμένος, από το Κάιρο στο Παρίσι. Κι επειδή γράφοντας μια σελίδα του πήρε μια 'βδομάδα, το ζωγράφισε. Κι εκείνη η πρώτη πινελιά έγινε ποταμός σκέψεων στον καμβά, περιπλανήθηκε τα πέρατα της Οικουμένης.

Αναπόδραστα η αφήγησή του σε ταξιδεύει σε κουλτούρες, συμπεριφορές και πατρίδες. Εξακολουθεί να αναζητεί το αυθεντικό, το στοιχειώδες. Συνθέτει ξανά και ξανά, αναμνήσεις, κρίσεις, γνώσεις, μαρτυρίες. Όπου Γης. Υπερηφανεύεται για την προέλευσή του, Έλληνας της διασποράς, αποδίδοντάς σε 'κείνους την ανάδυση του ελληνικού Διαφωτισμού, στην ταυτότητα του νέου ελληνικού Σχηματισμού. Κολακεύεται για την προέλευσή του από τους Πτολεμαίους, επίγονους του Αλέξανδρου στην Αίγυπτο εκεί που συναντιέται η γενεσιουργός αιτία του παγκόσμιου πολιτισμού με την κλασική, ελληνική διδασκαλία (σ.σ. Τα είπαν όλα, λέει).

Ανίχνευσε τον άλλον πόλο, στην Κίνα. Διαπίστωσε την πολιτισμική υπεραξία, που προσέδωσαν στον πολιτισμό αυτό οι Γιαπωνέζοι κι οι Κορεάτες. Πιστεύει πως ο ανατολικός πολιτισμός θα ανανεώσει την ανθρώπινη προσδοκία. Ανειρήνευτος και ατελεύτητος αυτός θα υπερβεί κάποια στιγμή τον κυρίαρχο φορμαλισμό της Δύσης (σ.σ. αγγλοσαξονικό). Ο Ξενάκης άλλωστε είναι σουρεαλιστής. Λέει, η Ελλάδα είναι ο ωραιότερος τόπος στη Γη. Θαυμάζει τους Γιαπωνέζους για την πειθαρχία, τη συνέπεια. Κοντοστέκεται απέναντι στην αυστηρότητά τους. Ο Κώστας Ξενάκης κουβαλάει σχεδόν εννιά δεκαετίες εμπειρία. Αν επικεντρωθείς στο βλέμμα του θα διαπιστώσεις ότι παραμένει πολύ θυμωμένος! Αν δεν τον φοβηθείς, θα τον αγαπήσεις!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.