Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το αποτύπωμα του Μάκη Λαχανά

ΔΗΠΕΘΕΚ
23 Απριλίου 2016 / 09:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας εγκαινίασε την Παρασκευή, στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας τον κύκλο εκδηλώσεων:«Τα πρόσωπα και η πόλη».

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καταφύγιο» και είναι αφιερωμένη στον ψυχίατρο, συγγραφέα και σκηνοθέτη Μάκη Λαχανά.

Ο ψυχίατρος Μάκης Λαχανάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1924 και έζησε στην Κέρκυρα με την οικογένειά του για πολλά χρόνια, όπου διετέλεσε διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ενώ παράλληλα έγραφε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα. Ακόμα έγραψε εργασίες πάνω στον Beckett, Strindberg, Pinter, Borchert και παρουσίασε θεατρικά έργα και μονόπρακτα. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό «Σπαρμός». Πρόκειται για ένα διανοούμενο με όλη τη σημασία της λέξης. Δραστήριος, πολυπράγμων, ανήσυχος, διατήρησε μια στάση κριτικής και αμφισβήτησης απέναντι στην κοινωνική, πολιτική και λογοτεχνική ζωή. Έζησε στη Λάρισα, την Αθήνα, το Lecce και την Κέρκυρα. Πέθανε στη γενέτειρα του το 2010.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Μάκη Λαχανά μέσα από μιά σύντομη βιογραφική ταινία που δημιούργησαν τα παιδιά του Ανδρέας και Αλέξης. Απόσπασμα βιβλίου του Μάκη Λαχανά απήγγειλε η Χρύσα Πάντσιου, ενώ η Ναταλία Καποδίστρια, ερμήνευσε εντυπωσιακά ένα θεατρικό του μονόπρακτο. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Στέφανος Κυπριώτης, ο Νίκος Κόκκαλης, ο Ευριπίδης Κλεόπας και η Κατίνα Βλάχου. 

Μουσική σύνθεση: Βάσω Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Κώστας Βλάχος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ναταλία Καποδίστρια

Δείτε το φωτορεπορτάζ