Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H αρρώστια που έκοψε την Κέρκυρα στη μέση

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθιά
03 Μαΐου 2016 / 13:28

Συμβολή στην τοπική ιστορία η μελέτη του Κώστα Ανδριώτη για την πανούκλα του 1816-7

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθιά η προκείμενη καλαίσθητη ιστορική εργασία για το θανατικό που έπληξε το ομώνυμο χωριό και την υπόλοιπη Νότια Κέρκυρα στα πρώτα χρόνια της βρετανικής παρουσίας. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου, το οποίο διατίθεται στα κερκυραϊκά βιβλιοπωλεία, ανήκουν σε αυτόν.

Στο όχι και τόσο μακρύ παρελθόν

Μπορεί πλέον η ονομασία του χωριού Μαραθιάς να ταυτίζεται για τους νεότερους, εν πολλοίς, με την αμμουδερή παραλία του αλλά για τους παλιότερους η αναφορά σε αυτόν παρέπεμπε άμεσα στο ξέσπασμα της πανούκλας του 1816-17, εξ ου και η φράση/κατάρα κατά τον Γεράσιμο Χυτήρη: ‘’Σαν τον Μαραθιά‘’. Ένα γεγονός με σημαντικές δημογραφικές επιδράσεις στη Νότια Κέρκυρα (άνω των 400 νεκρών και ερήμωση περιοχών) και που για εφτά μήνες έθεσε την περιοχή σε καραντίνα.

Ουσία και γλαφυρή περιγραφή

Το βιβλίο του, επί χρόνια ασχολούμενου με την τοπική ιστορία, Κώστα Ανδριώτη προστίθεται στις δημοσιευμένες μελέτες για το ζήτημα (Τσίτσα, Πανδή κ.α.) και προσφέρει μια ισορροπημένη, όσον αφορά τον επιστημονικά ιστορικό λόγο και την εκλαϊκευμένη αφήγηση, προσέγγιση του γεγονότος, επιχειρώντας να συνδυάσει το ρέοντα λόγο των περιγραφών της εποχής με την παράθεση στοιχείων για την ιατρική και τη βρετανική διοίκηση της εποχής. Η καλαίσθητη έκδοση (90 σελίδες με φωτογραφίες) ας αποτελέσει οδηγό και για ανάλογες προσπάθειες που θα αναδείξουν (και θα υπενθυμίσουν) την πλούσια ιστορία της κερκυραϊκής υπαίθρου.