Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσιάζεται αύριο το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά The Durrells

The Durrells
13 Μαΐου 2016 / 11:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ζωή της οικογένειας Ντάρελ συνδυάστηκε ποικιλοτρόπως με αυτήν της Κέρκυρας. Το βιβλίο του 1956, από το μικρότερο μέλος Τζέραλντ, αποτελεί εξιστόρηση της παραμονής της μητέρας Λουίζ και των αδελφών Λέσλι, Μαργκώ και φυσικά Λώρενς την τετραετία 1935-1939 σε τρεις διαφορετικές βίλες της κερκυραϊκής υπαίθρου.

Το ''Η οικογένεια μου και τα άλλα ζώα'' αποτελεί το πρώτο μέρος της κερκυραϊκής τριλογίας του ίδιου συγγραφέα που μαζί με το ''Η Σπηλιά του Πρόσπερου'' του Λώρενς συνθέτουν μια αποθεωτική ματιά της Κέρκυρας του μεσοπολέμου. Σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα απλό παιδικό βιβλίο.

Ανάμεσα στην κερκυραϊκή φύση.
 
Όπως σωστά είχε επισημανθεί το βιβλίο είναι η εξιστόρηση της ζωής της οικογένειας και ταυτόχρονα περιγραφή της κερκυραϊκής φύσης που μαγεύει από την πρώτη στιγμή τον μικρό Τζέραλντ. Η συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων περιγράφεται με ζωηρές πινελιές του χαρακτηριστικού βρετανικού χιούμορ. Ο ερχομός στο νησί γίνεται με συνοδεία μόνο των αναγκαίων προσωπικών αντικειμένων του κάθε μέλους, σαν αν έφυγαν κυνηγημένοι. Γρήγορα θα συσχετιστούν με ντόπιους όπως ο αγγλομαθής Σπύρος, που θα γίνει ο εξυπηρετητής και μεσολαβητής σε κάθε πρόβλημα, και ένας μουγκός και αινιγματικά περιπλανώμενος, στο βιβλίο περιγράφεται ως ‘’Ο άνθρωπος με τις χρυσόμυγες’’, που θα μυήσει τον Τζέραλντ στην τοπική πανίδα. Στη συνέχεια του βιβλίου περιγράφονται οι έρωτες της Μαργκώ, οι φιλίες του Λώρενς, τα ιδιωτικά μαθήματα του Τζέραλντ και οι μετακομίσεις για ευκαιριακούς λόγους σε άλλα σπίτια. Εκτός των άλλων είναι η σκιαγράφηση ενός κοσμοπολίτικου πνεύματος που αποτυπώνεται στην ευκολία προσαρμογής σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
 
Τρίτη και καλύτερη

Το βιβλίο έχει γνωρίσει τρεις μεταφορές στη μικρή και μεγάλη οθόνη.Η πρώτη το 1987 από το BBC σε δέκα επεισόδια. Η δεύτερη αφορούσε τη μεταφορά του σε ενενηντάλεπτη ταινία πάλι από το BBC το 2005. Η τρίτη, και αρτιότερη, αφορά φυσικά την τρέχουσα παραγωγή του ITV ''The Durrels'' που θα επιστρέψει φέτος το καλοκαίρι στην Κέρκυρα για τη συνέχεια των γυρισμάτων.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 14 Μαίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας. Ομιλητές: Dr Lee Durrell, Honorary Director Durrell Wildlife Conversation Trust, Δρ. Σπύρος Γιούργας, οικογενειακός φίλος Durrell, Δήμητρα Σίμου, συγγραφέας μεταφράστια. Την παρουσίαση συντονίζει η Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Εντευκτήριο της Ευταιρίας κατά την οποία η Dr Lee Durrell θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου.