Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση-αφιέρωμα στον Ιάσονα Δεπούντη

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
02 Ιουνίου 2016 / 12:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη προσέλευση κόσμου εγκαινιάστηκε η έκθεση- αφιέρωμα στον Ιάσονα Δεπούντη (1919- 2008), που φιλοξενείται από την Τετάρτη στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κέρκυρας.

Η έκθεση αποτελεί μια αναδρομή στην πορεία και τη ζωή ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης.
 
Έχει τηρηθεί μια χρονολογική σειρά στην παρουσίαση των εκθεμάτων, γεγονός που διευκολύνει τον επισκέπτη να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ζωής του Κερκυραίου ποιητή. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από κείμενα και βιβλία του, προσωπικές του σημειώσεις, φωτογραφικό υλικό, κολάζ ως δείγμα των εικαστικών του αναζητήσεων, άρθρα εφημερίδων, αδημοσίευτες δημιουργίες - όλα αυτά όμως στρέφονται γύρω από τον άξονα της ποίησης, στην οποία παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.
 
Τα εκθέματα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Ι. Δεπούντη, το οποίο έχει δωρηθεί από τον κ. Δημήτρη Δεπούντη στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από το αρχείο της οικογένειας. Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια κ. Ντάρια Κοσκόρου, σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Δεπούντη.
 
Ένα ανήσυχο πνεύμα
 
Ο Ιάσων Δεπούντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1919. Φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή Προσαλέντη στο νησί και στη συνέχεια σπούδασε Συνταγματικό Δίκαιο, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία (Αθήνα), Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Αθήνα, Παρίσι) και Μοντέρνα Μαθηματικά (Ζυρίχη).
 
Τα βιώματά του, οι ασταθείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, καθώς επίσης η γνωριμία του με προοδευτικούς διανοούμενους και λογοτέχνες της εποχής, συνετέλεσαν στη διάπλαση του αντισυμβατικού και βαθιά πολιτικοποιημένου χαρακτήρα του. 
 
Οι ομιλητές
 
Για τη ζωή και το έργο του Ιάσονα Δεπούντη μίλησαν, στην ανοιχτή συζήτηση που προηγήθηκε των εγκαινίων, ο κ. Θεοδόσης Πυλαρινός, ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κ. Κώστας Κρεμμύδας, από τις εκδόσεις Μανδραγόρας, ο γιος του ποιητή κ. Δημήτρης Δεπούντης, η κ. Ντάρια Κοσκόρου και η κ. Μαρία Μουζακίτη, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο κ. Πυλαρινός, υπεύθυνος για τη φιλολογική επιμέλεια των εκθεμάτων, παρουσίασε το έργο του μέσα από το συγκεκριμένο αφιέρωμα, ενώ ο κ. Κρεμμύδας μίλησε για δύο από τα σημαντικότερα έργα του ποιητή, το X. A. Donnet και το Systema Naturae.
 
Δεπούντης και Βεντούρας
 
Η πορεία του έργου των δύο ανδρών πολλές φορές διασταυρώθηκε, και η φιλία που δημιουργήθηκε ανάμεσά τους παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο Νικόλαος Βεντούρας εμπνεύστηκε χαρακτικά του έργα από την ποίηση του Δεπούντη, και αντίστοιχα η χαρακτική του αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή κειμένων και άρθρων από τον Δεπούντη. 
 
Μετά τον θάνατο του Νικολάου Βεντούρα, την 1η Απριλίου 1990, ο Ι. Δεπούντης συντάσσει το κείμενό του «Μην ξαναρθείς Απρίλη», για τον θάνατο του φίλου του. Το 2000 ο ίδιος δώρισε μέρος της προσωπικής του συλλογής χαρακτικών του Νικολάου Βεντούρα στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.
 
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 30 Ιουλίου 2016, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κέρκυρας. Ώρες λειτουργίας 10.00- 16.00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης