Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 4ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου – Η σκυτάλη στα βιολοντσέλα

Ιόνιος Ακαδημία
27 Ιουνίου 2016 / 02:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τις δύο συναυλίες των σπουδαστών του, την Πέμπτη 23 και τη Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Ιόνιο Ακαδημία, ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό σκέλος του 4ου Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου. Η σκυτάλη περνά στη 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου.

Με τις δύο συναυλίες των σπουδαστών του, την Πέμπτη 23 και τη Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Ιόνιο Ακαδημία, ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό σκέλος του 4ου Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου. Την πρώτη ημέρα εμφανίστηκαν κατά σειρά οι σπουδαστές Άννα Αλβίζου, Μαριάννα Ρηγανά, Κατερίνα Λιάτα, Ιωάννα Νίκου, Νίκος Λαβασάς, Εβίτα Μανιατοπούλου, Άννα-Μαρία Γκούνη, Μαρία Βέγκου και Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού. Την Παρασκευή τη σκυτάλη πήραν οι σπουδαστές Colin Latimer, Βασίλης Πίγκας, Νικολίνα Ρουβά, Μαρία Πεκοπούλου-Τσικαρδάνη, Scott Hansen, Yukari Akiba, Xiuwei Yu, Jon Hays και Sarah Riopelle. Αυτές όμως δεν ήταν και οι μόνες συναυλίες του 4ου Θερινού Ινστιτούτου, που εκτός από πολλές συμμετοχές σπουδαστών είχε και σημαίνουσες προσωπικότητες ως προσκεκλημένους διδάσκοντες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ανοίξει την Δευτέρα 20 Ιουνίου με το ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη, καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την επομένη, οι προσκεκλημένοι πιανίστες Dr. Robert Satterlee από το Bowling Green State University του Ohio και Δημήτρης Δημόπουλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συναυλία με έργα δημοφιλή στο πιανιστικό ρεπερτόριο. Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, έλαβε χώρα το ρεσιτάλ του Dr. Eduard Zilberkant από το University of Alaska-Fairbanks.

Το Ινστιτούτο διήρκησε από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου και συνδιοργανώθηκε από το Piano Plus Festival και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επρόκειτο για μία εβδομάδα πλούσια σε δραστηριότητες, μουσικές και όχι μόνο, που  απευθυνόταν σε νέους πιανίστες που σπουδάζουν σε ωδεία, μουσικά σχολεία ή πανεπιστημιακές σχολές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος αυτής, οι προσκεκλημένοι διδάσκοντες πραγματοποίησαν ιδιαίτερα μαθήματα και master classes με τους σπουδαστές. Όλοι δε οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία της Κέρκυρας.

Η συνέχεια με βιολοντσέλα

Τη σκυτάλη από τους πιανίστες έλαβαν τα βιολοντσέλα, σε άλλη μία σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Ο λόγος για την 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου που λαμβάνει χώρα από Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και Σάββατο 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας 2016. Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν προσκεκλημένοι καθηγητές τσέλου από 6 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 5 χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία και Ισπανία), μαζί με 40 περίπου σπουδαστές τους. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Καθηγητή Δημήτρη Πάτρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννη Τουλή, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτής της συνάντησης.

Στο πλαίσιο της 1ης αυτής Μεσογειακής Συνάντησης Βιολοντσέλου πραγματοποιούνται μαθήματα από τους προσκεκλημένους καθηγητές, καθώς και συναυλίες τσέλου στο Πολύτεχνο, από τους διδάσκοντες αλλά και τους σπουδαστές. Η αρχή απόψε, 27 Ιουνίου, με τους Δημήτρη Πάτρα και Γιάννη Τουλή, από κοινού με τους πιανίστες Μαριλένα Λιακοπούλου και Λάμπη Βασιλειάδη και τη σοπράνο Ρόζα Πουλημένου. Θα ακολουθήσουν οι Jose Enrique Bouche και Eduardo Gonzalez Lopez στις 29 Ιουνίου και οι Michele Ballarini, Caglayan Unar Sumer και Dan Weinstein την 1η Ιουλίου. Επιστέγασμα των εργασιών της Συνάντησης, θα αποτελέσει η συναυλία των σπουδαστών το Σάββατο 2 Ιουλίου.