Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Μέγκουλα- Βαλάρη

Μέγκουλας
09 Αυγούστου 2016 / 12:55

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση γλυπτικής- ζωγραφικής του Γιώργου Μέγκουλα και του Ηλία Βαλάρη, στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου. Οι δύο καλλιτέχνες μπορεί να έχουν διαφορετικές καταβολές ο καθένας, και να επιλέγουν διαφορετικά εκφραστικά μονοπάτια, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να πετύχουν ένα αρμονικό εικαστικό αποτέλεσμα.

ΚΕΡΚΥΡΑ- Με τον τίτλο Assedio (Πολιορκία) περιγράφεται η θεματική επιλογή των δύο καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη έκθεση. Μέσα από τη ζωγραφική και τη χαρακτική ο Ηλίας Βαλάρης, και μέσα από τα γλυπτά του ο Γιώργος Μέγκουλας, πειραματίζονται με τις μορφές και καταφέρνουν να στήσουν ένα σκηνικό πραγματικής «μάχης». Μορφές άλλοτε τεμαχισμένες και άλλοτε αλώβητες, εμπόδια και συμβολισμοί- ένα σκηνικό μιας αέναης σύγκρουσης ανάμεσα σε αντίθετες δυνάμεις, η οποία είναι πάντοτε επίκαιρη και επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα.
 
Ως έργα «δουλευμένα αριστοτεχνικά», «που πηγάζουν από την κρίση και την πολυδιάσπαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής», χαρακτηρίζει τα γλυπτά του Γιώργου Μέγκουλα ο ιστορικός τέχνης Δρ Αλέξανδρος Τενεκετζής. Στο ίδιο κλίμα κινούμενος και ο Ηλίας Βαλάρης, «…με μια χρωματική παλέτα προσεκτικά επιλεγμένη για να μην προκαλεί και με ένα ύφος που κινείται προς την αφαίρεση, μεταξύ κυβισμού και εξπρεσιονισμού,  χωρίς πάντως να χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα, μας εισάγει στον κόσμο των αισθήσεων με τις οποίες οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα θέματά του».
 
Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι στην Κέρκυρα μπορούν να συνυπάρξουν και να αναδειχθούν πολλές τεχνικές και μορφές εικαστικής τέχνης, εμπνευσμένες από την παράδοση αλλά και από πιο μοντέρνα ρεύματα.
 
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, συνεχίζεται έως τις 31 Αυγούστου 2016, στις Αλευραποθήκες του Παλιού Φρουρίου Κέρκυρας. Ώρες επίσκεψης 10.00- 14.00 και 19.00- 22.00.
 
Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης