Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Βενετία δεν είναι μόνο η θάλασσα...

Φόρουμ της Βενετίας
14 Σεπτεμβρίου 2016 / 16:25
Γιώργος Κατσαΐτης

Με τον κερκυραϊστί, δόκιμο όρο «βενετσιανισμός» αποδίδεται η πονηριά και η δολοπλοκία ως η υπόγεια και περίπλοκη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Απ΄ ότι φαίνεται ο όρος έχει μπολιάσει διαχρονικά και τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο πόλεις...

Στις χαραμάδες της παλιάς πόλης θα πρέπει ν' αναζητήσει κανείς την πνοή της σχέσης της Κέρκυρας με τη Βενετία. Κι απ' αυτές ακριβώς αναβλύζει και το προσδοκώμενο, σύγχρονο περιεχόμενο τους! Από την παραπληρωματική ιστορία των δυο πόλεων έτσι όπως αυτή σφραγίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης χιλιετίας μ.Χ. 
 
Βίοι παράλληλοι
 
Σύμφωνα με την ομιλία του δημάρχου, Κ. Νικολούζου, στη Βενετία και στο πλαίσιο του συνεδρίου "Χίλιες πόλεις, εκατομμύρια πολιτών, μια ματιά στο μέλλον": "Η Κέρκυρα είναι απολύτως σχετιζόμενη με τη Βενετία και τη Γαληνοτάτη: Ένα μέρος της Βενετίας εξακολουθεί να ζει στην Κέρκυρα, στις παραδόσεις, τα μνημεία και τις συνήθειες των πολιτών. Ένα μέρος της Κέρκυρας βρίσκεται στη Βενετία στα αρχεία και τα μουσεία". Και πιο κάτω: "Η Κέρκυρα είναι μια πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και όλο το ιστορικό κέντρο και το αστικό σύστημα των ενετικών οχυρώσεων". Ο αρχιτέκτονας, Σπ. Κουρής, που ρωτήθηκε σχετικά είναι κατηγορηματικός: "Η παλιά πόλη χτίσθηκε από τους Βενετσιάνους κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν της Βενετίας. Μόνον έτσι μπορεί να κατανοήσει κάποιος το πολεοδομικό φαινόμενο της Κέρκυρας, όπου ας μην ξεχνάμε, κυριαρχούν τα δυο Φρούρια. Τα κάστρα που αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως όσον αφορά στην οχυρωματική τεχνική την εποχή της πυρίτιδας"!
 
Το πεδίο συνεργασίας
 
Οι σκέψεις αυτές στοιχειοθετούν και τη βάση της επιδίωξης της σύγχρονης συνεργασίας ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Βενετία. Την ιστορική έρευνα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αναζωογόννηση των μεσαιωνικών πόλεων, ιδιαιτέρως εκείνων που η ιστορία τις συνδέει με τους ακατάλυτους δεσμούς της, όπως μόνον εκείνη ξέρει να κάνει.
Όμως απ' ότι φαίνεται ο "πανδαμάτωρ" έχει ξεθωριάσει αυτές τις επιδιώξεις για την ικανοποίηση των αναγκών σχέσης και συνεργασίας. Ακόμα και τα πλοία από την Πάτρα στον ανταγωνιστικό τους αγώνα δρόμου προς τη Δύση, παρέλειψαν την Κέρκυρα ως ενδιάμεσο σταθμό ενώ και από την διεσταλμένη ερμηνεία της διαθήκης του Θ. Φλαγγίνη δεν υποστηρίζεται και με μεγάλο πάθος το πρόκριμα υποτροφίας Κερκυραίων σπουδαστών στο Ινστιτούτο*, όπως ήθελε ο διαθέτης. Εν ολίγοις (και) για τους Κερκυραίους, η Βενετία είναι ένα ακόμα από τα στερεότυπα των γαμήλιων εκδηλώσεων, μια πρώτης τάξεως αφορμή για ρομαντικές φωτογραφίσεις.
 
Ουκ έστιν ώδε...
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και ειδικότερα στο Τμήμα Ιστορίας δεν υπάρχει πλέον καθηγητής με το γνωστικό αντικείμενο, έτσι ώστε να έχει το ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον ! Κάποιοι θυμούνται παλαιότερα τον άλλοτε πρύτανη, Δ. Τσουγκαράκη να πηγαινοέρχεται στη Βενετία για την έρευνα των αρχείων, δραστηριότητα που δεν "θεσμοθετήθηκε" ερευνητικά και δεν συνεχίσθηκε, από το Ιόνιο εννοείται αν και η ίδρυση του πανεπιστημίου τεκμηριώθηκε σ' αυτό το ερευνητικό πεδίο...
Ο δήμαρχος στο περιθώριο του συνεδρίου στη Βενετία τις αρχές της εβδομάδας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Βενετίας Ουμπέρτο Βατάνι, όπου συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δυο πανεπιστημίων (Ιονίου και Βενετίας). Από την σχετική ανακοίνωση πάντως, δεν προκύπτει και κάτι χειροπιαστό εκτός ίσως της επιβεβαίωσης της ανάγκης για καλύτερη συνεργασία, συμβολή των πόλεων στην παγκόσμια ειρήνη με αιχμή τον πολιτισμό, καθώς και πρωτοβουλίες  για την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών, κλπ, κλπ.
Σημείωση: Η πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών να αναδιαρθρώσει το Ελληνικό Ινστιτούτο* Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία έχει θορυβήσει μέλη της εκεί παροικίας. Την ανησυχία τους για τις αλλαγές μετέφεραν στον δήμαρχο Κ. Νικολούζο, κατά την επίσκεψή του εκεί.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.