Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέντευξη με την Μαρία Μελιγκοπούλου για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας
10 Οκτωβρίου 2016 / 12:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας το συνδιοργανώνεται από την Interkultur, τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει και διαγωνιστικό σκέλος, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. 
Το enimerosi.com επικοινώνησε με την εκπρόσωπο της Interkultur σε Ελλάδα και Κύπρο, κυρία Μαρία Μελιγκοπούλου, η οποία και έδωσε πρόσθετα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Φεστιβάλ:
Κυρία Μελιγκοπούλου, σε λίγες ημέρες ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που διοργανώνει η Interkultur στην Κέρκυρα. Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να μας πείτε με ποια ιδιότητα συμμετέχετε στα της διοργάνωσής του.
Από το 2007 είμαι εξουσιοδοτημένη Εκπρόσωπος της Interkultur στην Ελλάδα και την Κύπρο και από το 2008 είμαι επίσης μέλος του Συμβουλίου του World Choir Games που αποτελεί την κορυφαία διαγωνιστική διοργάνωση της Interkultur. Είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά που ένα τέτοιο σημαντικό φεστιβάλ φιλοξενείται φέτος στην Κέρκυρα!
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε συνοπτικά τις σημαντικότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ και αν θα είναι ανοικτές για το κοινό;
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 17.00 με μια λαμπρή παρέλαση όλων των συμμετεχουσών χορωδιών, τριών φιλαρμονικών και δύο συγκροτημάτων παραδοσιακών χορών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα πρόκειται για μια ξεχωριστή παρέλαση με πολύ μουσική, χρώματα, σημαίες, και μελωδικές φωνές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από τις χορωδίες που έρχονται από το εξωτερικό. Η παρέλαση θα καταλήξει στη Σπιανάδα και η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί με μια εορταστική συναυλία όπου θα τραγουδήσουν χορωδίες του φεστιβάλ. 
Κάθε απόγευμα και βράδυ θα υπάρχουν συναυλίες φιλίας στην Ιόνιο Ακαδημία και στον Άγιο Γεώργιο.  Τόσο οι συναυλίες όσο και οι διαγωνισμοί είναι ανοιχτές στο κοινό. 
Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ στον παρακάτω σύνδεσμο είναι αναρτημένο όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ (στα ελληνικά και τα αγγλικά) και μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τις ώρες και τους χώρους όλων των συναυλιών και των διαγωνισμών του φεστιβάλ. 
Πόσες είναι οι χορωδίες που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ; Θεωρείτε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πλευράς συμμετεχόντων ικανοποιητικό, για πρώτη χρονιά;
Συνολικά στο φεστιβάλ συμμετέχουν 26 χορωδίες από την Ελλάδα, την Σερβία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Βρίσκω εξαιρετικά ικανοποιητικό τον αριθμό των συμμετοχών, μολονότι το φεστιβάλ ανακοινώθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2016. Ο υψηλός αριθμός συμμετοχών είναι ένας καλός οιωνός για τις μελλοντικές διοργανώσεις, με την επόμενη σε δύο χρόνια, διάστημα που θα επιτρέψει σε ακόμη περισσότερες χορωδίες θα λάβουν μέρος!
Ποια θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι χορωδίες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό σκέλος του Φεστιβάλ;
Η φιλοσοφία  της Interkultur δεν είναι να προσελκύει ελιτίστικα μόνο χορωδίες ανώτερου μουσικού επιπέδου, αλλά να παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ερασιτεχνική χορωδία να δοκιμάζει τις δυνάμεις της, να βελτιώνεται μέσα από τη διαδικασία της προετοιμασίας, να δοκιμάζει νέο ρεπερτόριο για τους διαγωνισμούς, να γνωρίζει άλλες χορωδίες και να λαμβάνει μια δίκαιη αξιολόγηση που θα την ενθαρρύνει να δοκιμάσει και πάλι τις δυνάμεις της σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό. Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι η καλή τονικότητα, η ποιότητα του ήχου, η πιστή εκτέλεση της παρτιτούρας και η γενική μουσική επίδοση της χορωδίας. Η βαθμολογική κλίμακα επιτρέπει σε κάθε χορωδία να ενταχθεί σε ένα επίπεδο: χάλκινο, αργυρό ή χρυσό ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει ένας νικητής και πολλοί ηττημένοι, αλλά κάθε χορωδία λαμβάνει την αξιολόγηση και την επιβράβευση που αντιστοιχεί στο επίπεδό της. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης της Interkultur που ονομάζεται Musica Mundi, έχει διεθνή αναγνώριση και εφαρμόζεται από έναν σημαντικό αριθμό έγκυρων χορωδιακών διαγωνισμών σε όλο τον κόσμο.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης κατά κανόνα είναι το επιστέγασμα της δουλειάς πολλών ανθρώπων που εργάστηκαν πολύ καιρό πριν για να την πραγματοποίησή της. Εν προκειμένω, ποια πρόσωπα και ποιοι φορείς συνέβαλαν στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας;
Όπως πολύ σωστά επισημάνατε για την πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ εργάστηκε και συνεργάστηκε ένα επιτελείο πολλών συνεργατών και φορέων: Η Interkultur,  ο Δήμος Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι οι τέσσερις μεγάλοι  φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στην ενσάρκωση του φεστιβάλ. Κάτω από αυτούς τους φορείς υπάρχουν τα επιτελεία της καλλιτεχνικής διοργάνωσης, των κριτικών επιτροπών, η γραμματειακή υποστήριξη, η τεχνική υποστήριξη, και ο εθελοντισμός. 
Ποιοι οι λόγοι που επελέγη η Κέρκυρα ως κατάλληλο μέρος για την φιλοξενία μιας τέτοιας διοργάνωσης;
Ήταν μια θαυμάσια συγκυρία που οι τοπικές αρχές αυτού του τόπου συμφώνησαν τη φιλοξενία του φεστιβάλ στην Κέρκυρα! Η Κέρκυρα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για διακοπές αλλά και έναν ιδανικό προορισμό για χορωδίες που επιθυμούν να συνδυάζουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ με διακοπές σε ένα χώρο που προσφέρει ιστορία, πολιτισμό, πανέμορφα τοπία και καταγάλανη θάλασσα
Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προοπτικές των διοργανωτών του Φεστιβάλ για το μέλλον; 
Στους άμεσους στόχους των διοργανωτών του φεστιβάλ, από όσο μπορώ να γνωρίζω ως μέλος της καλλιτεχνικής του επιτροπής, είναι η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ κάθε δύο χρόνια με σκοπό την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων χορωδιών τόσο από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Η Κέρκυρα έχει άριστες υποδομές για τη φιλοξενία του φεστιβάλ και είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας μας, μπορεί να γίνει ο οικοδεσπότης πολλών μελλοντικών επιτυχημένων φεστιβάλ!
Έχουσα και την ιδιότητα της διδάσκουσας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεύθυνσης Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα όσον αφορά τα τεκταινόμενα γύρω από τη μουσική στην Κέρκυρα.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ένα πρωτοπόρο τμήμα στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Διαθέτει τμήματα ειδίκευσης που δεν τα προσφέρει κανένα άλλο μουσικό ίδρυμα της χώρας, ενώ τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στηρίζονται σε πρότυπες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας, μεγάλο αριθμό συναυλιών φοιτητών και διδασκόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διοργανώσεις επιστημονικών συνεδρίων που προσελκύουν σημαντικό αριθμό ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Κέρκυρα από την άλλη υπήρξε παραδοσιακά κοιτίδα μουσικής, και ιδιαίτερα της επτανησιακής πολυφωνικής μουσικής.
Οι 18 φιλαρμονικές και τα 29 χορωδιακά σχήματα που δραστηριοποιούνται στη νησί δίνουν το στίγμα της συνέχισης αυτής της παράδοσης, και την ελπίδα ότι παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε ως έθνος, η μουσική εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιή διέξοδο που μας δίνει χαρά, μας καλλιεργεί πνευματικά και μας χαρίζει υπέροχες μουσικές εμπειρίες.
Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς το κερκυραϊκό κοινό που θα έρθει να παρακολουθήσει το φεστιβάλ.
Αγκαλιάστε και στηρίξτε το Φεστιβάλ και όλες τις χορωδίες που αναμένουν με ανυπομονησία να έρθουν στην πανέμορφη Κέρκυρα! Ας προσπαθήσουμε όλοι, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε ως συμμετέχοντες, ακροατές, συνοδοί ή συνεργάτες του φεστιβάλ να μείνουν αλησμόνητες! 
Κυρία Μελιγκοπούλου ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας.