Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επανέναρξη συνεργασίας Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών με το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών

Πολιτιστικών Σύλλογος Σινιών
08 Μαρτίου 2022 / 10:50

Ευρεία ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτικών, πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων για το Φεστιβάλ 6-10 Σεπτεμβρίου 2023.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευρείες και διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διήμερο 28-02 και 01-03 από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF®  Κώστα Ιωαννίδη και τον Πρόεδρο του Μορφωτικού -  Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών Κέρκυρας Γιάννη Γαρνέλη, με Φορείς της Κέρκυρας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την επανέναρξης συνεργασίας τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης του μοναδικού για την χώρα μας Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών - Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023.




        




Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια σε μία από τις χώρες Μέλη του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης και σκοπό έχει την προβολή των λαϊκών πολιτισμών των λαών της Μεσογείου. Το 2023 αναμένεται να συμμετέχουν και να επισκεφθούν την Κέρκυρα χορευτικές ομάδες, μουσικά σύνολα, χορωδίες και φιλαρμονικές από 16 χώρες της Μεσογείου, παρουσιάζοντας στο κερκυραϊκό κοινό και τους επισκέπτες, τις παραδόσεις τους, απολαμβάνοντας την φιλοξενία και τις ομορφιές του νησιού, με χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις, παράλληλες δράσεις σε ολόκληρη την Κέρκυρα.
       
Οι επαφές περιλάμβαναν τον Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου κύριο Φλώρο, με τον οποίο συμφωνήθηκε η έναρξη συνεργασίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ για κοινές παράλληλες δράσεις και διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου κατά τη διάρκεια των ημερών του Φεστιβάλ στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Μεσογείου. Ενώ επαφές έγιναν και με τον καθηγητή κ. Κάτσιο υπεύθυνο για την έδρα της UNESCO για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριοτήτων, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Εν συνεχεία, συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αλέξανδρο Αλεξάκη. Επίσης, οι επαφές περιλάμβαναν κατά σειρά, τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, κ.κ Μαυρωνά (Πολιτισμού), Κουτσούρη (Τεχν.Έργων) και του Δήμου Νότιας Κέρκυρας Ανδριώτη (Πολιτισμού), Κουρτέση (τεχν.έργων) Καββαδία (Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου), την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου με την Αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου αλλά και τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Γιάννη Τρεπεκλή.


Παράλληλα, επαφές έγιναν με το Εμπορικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κέρκυρας  και τον πρόεδρο Γιώργο Χονδρογιάννη παρουσία και των συμβούλων του Επιμελητηρίου κ.κ. Καρούμπη, Σπαή για την ανάληψη παράλληλης διοργάνωσης οικονομικού και επαγγελματικού φόρουμ με τη συμμετοχή Επιμελητηρίων των χωρών της Μεσογείου, επίσης  με τους Προέδρους της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας  Περικλή Κατσαρό.

Επίσκεψη έγινε στο γραφείο του βουλευτή Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάνκη για ενημέρωσή του και πιθανή βοήθεια για τις επικείμενες επαφές με τα υπουργεία (τις επόμενες μέρες θα γίνει ενημέρωση και των άλλων 2 βουλευτών του νησιού).

Ενώ σημαντική είναι και η συνεργασία που ήδη ξεκίνησε με το περιφερειακό σύστημα προσκόπων Κέρκυρας, οι οποίοι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην διοργάνωση του Φεστιβάλ, της σίτισης των συμμετεχόντων, την προετοιμασία και πραγματοποίηση των παράλληλων δράσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εφορίας Κώστα Καραμπάτσο και το μέλος της ένωσης  Κοντζιάλη.

Επιβεβαιώθηκε και συμφωνήθηκε η συνεργασία με την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας όπου θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με την εκτέλεση του μουσικού ύμνου που συνέθεσε ο Κερκυραίος Συνθέτης Κώστας Σαββανής, στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής της ΦΕΚ Σπύρος Παδοβάς ο Αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης ο Ελεγκτής κ.Μεταλληνός και ο Συνθέτης κ.Σαββανής.
           
Από όλες τις επαφές αυτές, προέκυψε το έντονο ενδιαφέρον όλων των Φορέων του νησιού, για την μεγάλη αυτή διοργάνωση που θα προβάλει την Κέρκυρα διεθνώς, καθιστώντας την τόπο συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, σύνδεσής τους και ανάδειξης των αλληλεπιδράσεων στις πολιτιστικές εκφράσεις των λαών που επηρεάζονται από τη θάλασσα διαχρονικά, εμπορικά, πολιτιστικά, οικονομικά, επιστημονικά κλπ.
          
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν περαιτέρω οι συνεργασίες με τους ανωτέρω Φορείς, ώστε να συμφωνηθούν τα πλαίσια συνεργασίας με τον καθένα ξεχωριστά, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του καθενός και τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία όλων θα συμβάλει θετικά στην επιτυχία αυτής της μοναδικής και μεγαλειώδους διοργάνωσης, για τα δεδομένα της χώρας μας και της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 σε ολόκληρη την Κέρκυρα.
          
Ο CIOFF® είναι διεθνής πολιτιστικός οργανισμός, επίσημος εταίρος της UNESCO και διαπιστευμένος στην Επιτροπή της UNESCO για την διαφύλαξη και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Σύμβαση UNESCO 2003). Αριθμεί συνολικά σήμερα 112 Μέλη σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 400 διεθνή και εθνικά φεστιβάλ.

Ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΙΝΙΩΝ είναι μέλος στον Οργανισμό από το 2007 και έχει αναλάβει να διοργανώσει στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το Εθνικό τμήμα το συγκεκριμένο γεγονός.