Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ των Σινιών τελείωσε –Έρχεται το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023

Φεστιβάλ Σινιών
21 Ιουλίου 2022 / 14:57

Στις 6 – 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών και θα συμμετέχουν 16 χώρες της Μεσογείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Είκοσι τρία χρόνια ζωής έκλεισε φέτος η Διεθνής Συνάντηση χορευτικών Συγκροτημάτων του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών, επιστροφή στην δράση μετά από 2 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, μια εκδήλωση πλέον η οποία είναι σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κέρκυρας, έχει καταχωρηθεί στο  Καλεντάρι των εκδηλώσεων (διεθνών φεστιβάλ) του CIOFF – UNESCO και κάθε χρόνο πλήθος από ομάδες αιτούνται να συμμετέχουν γνωρίζοντας ότι η Κέρκυρα είναι ελκυστικός προορισμός.
 
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει πλήθος χορευτικών ομάδων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, περίπου 40 Ελληνικές και 30 Ξένες αποστολές (Σερβία, Γεωργία, Περού, Παραγουάη, Ταϊβάν, Κροατία, Μεξικό, Ισπανία, Σενεγάλη, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία, Σκόπια κ.α)  με περισσότερους από 2.000 χορευτές να έχουν φιλοξενηθεί από τον Σύλλογο Σινιών. Σε αυτά τα 23 χρόνια ζωής του φεστιβάλ αποκτήθηκαν εμπειρίες, αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας και συνεργασίες σε πολιτιστικό επίπεδο.
 
Στην φετινή 23 η Διεθνή Συνάντηση φιλοξενήθηκαν συγκροτήματα από την Γεωργία (Merani), την Σερβία (PKB) από το εξωτερικό, καθώς και τοπικά όπως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυμφών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσιώπης, ο Χορευτικός όμιλος Κέρκυρας, ο Σύλλογος Περιθειωτών «Φίλιππος Βλάχος», Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών επίσης τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. 

Η ανταπόκριση του κόσμου και της δυο ημέρες της συνάντησης στην πόλη της Κέρκυρας καθώς και στις Σινιές ήταν μεγάλη, την πρώτη ημέρα τα συγκροτήματα έκαναν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης (San Giagomo) όπου τους υποδέχτηκε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου και έγινε ανταλλαγή δώρων, ακολούθησε παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την δεύτερη ημέρα έγινε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βόρειας Κέρκυρας όπου εκεί υποδέχτηκε τις αποστολές ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεόδωρος Μαυρωνάς.  Κατά τις ημέρες του  φεστιβάλ στο νησί φιλοξενούταν  αξιωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτισμού της Σάρτζα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Sagr Mohament όπου έγιναν συζητήσεις για περαιτέρω συνεργασία αλλά και επίσημη επίσκεψη στην Κέρκυρα του Προέδρου του Ινστιτούτου τους επόμενους μήνες.

Κατά την παραμονή των φιλοξενουμένων έγιναν επισκέψεις στο Μουσείο Ασιατικής τέχνης στα Φρούρια της Πόλης καθώς και σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας.
 
Η  εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του CIOFF και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή -  Η βοήθεια των ακούραστων εθελοντών του Συλλόγου τεράστια, η βοήθεια των χορηγών επίσης δυναμική αλλά και των διαφόρων επιχειρήσεων μεγάλη. Επίσης την εκδήλωση στήριξαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η  Περιφέρεια Προσκόπων Κέρκυρας.
 
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το διεθνές φεστιβάλ το 2023 και συγκεκριμένα τις 6 – 10 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών και θα συμμετέχουν 16 χώρες της Μεσογείου.