Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι συναυλίες του τριημέρου στην Κέρκυρα

Εορταστικές εκδηλώσεις
13 Δεκεμβρίου 2016 / 09:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλούσιο σε μουσικές εκδηλώσεις, όλες εορταστικού χαρακτήρα, ήταν το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου.

Η αρχή έγινε με τις δύο συναυλίες του Σαββατοκύριακου, το κοινό σημείο των οποίων ήταν το ότι σε αμφότερες «πρωταγωνίστησαν» νέοι και ταλαντούχοι ερμηνευτές.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον Καθολικό Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου, πραγματοποίησαν τη χριστουγεννιάτική τους συναυλία οι φοιτητές και φοιτήτριες Μονωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την επιμέλεια και διδασκαλία της Ρόζας Πουλημένου. Είτε σε μονωδίες, είτε σε duetti και quarteti παρουσιάστηκαν γνωστά έργα από το χριστουγεννιάτικο αλλά και από το ευρύτερο θρησκευτικό ρεπερτόριο, των J.S. Bach, Ant. Vivaldi, H. Purcell, Fr. Durante, Fr. Schubert, C. Saint-Saëns κ.ά. Τα ερμήνευσαν οι sorpani Victoria Popp, Λία Κολυτά, Γιούλη Λύγδα. Αναστασία Τζιλιάνου. Παμπίνα Αριστείδου και Νικολέτα Χάσικου, οι mezzo-soprani Νικολέττα Ιερείδου και Καλλιόπη Παπαδημοπούλου, οι τενόροι Αλέξανδρος Κομνάς, Αλέξανδρος Χλωρός, Ζαννής Καντεράκης και Αντώνης Παρχαρίδης, καθώς και ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Χειρδάρης. Στο πιάνο τους συνόδευσαν η Μαριλένα Ελούλ και ο Λέανδρος Κουτσούμπας. Πάντα στο ίδιο πνεύμα, η συναυλία έκλεισε με το φωνητικό σύνολο «Camerata Vocalis» σε έργα των M. Leontovich, Π. Παπαδόπουλου, J. Rutter, αλλά και παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
 
Την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, ήταν η σειρά της οργανικής μουσικής και πάλι όμως από ένα νεανικό μουσικό σύνολο. Ο λόγος για το quinteto «The Spirit of Brass», απαρτιζόμενο από τους Τάσο Ασπιώτη, Αλέξανδρο Κοσκινά (τρομπέτα), Ελίνα Λευθεριώτη (κόρνο), Νίκο Καίσαρη (τρομπόνι) και Σπύρο Γρίμα (τούμπα), τους οποίους πλαισίωσαν για την περίσταση οι Θοδωρής Κοσκινάς, Σπύρος Ασπιώτης και Μάριος Κουρούμαλος, στα κρουστά. Στην εν λόγω συναυλία, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», παρουσιάστηκαν κερκυραϊκά και ξένα κάλαντα σε διασκευές του Σπύρου Προσωπάρη και του Σπύρου Μαυρόπουλου, γνωστά τραγούδια -χριστουγεννιάτικα και μη (όπως το Last Christmas και το Hallelujah, αντίστοιχα)- διασκευασμένα από τον Νίκο Καίσαρη, αλλά και άλλα έργα όπως η διάσημη Tritsch-Tratsch Polka του J. Strauss.
 
Τέλος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η καθιερωμένη συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής για την εορτή του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα. Συμβολικά, τμήμα του Μουσικού Σώματός της, υπό τη διεύθυνση του -εορτάζοντος- αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, «άνοιξε» το πρόγραμμα με μια δική του διασκευή στο Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ακολούθησαν κατά σειρά η διασκευή της Sarabande σε Μι ελάσσονα από τη Σονάτα Αρ.8 του Arc. Corelli, η Προσευχή του K. Σαμψαρέλλου, η Ωδή στη χαρά από τη Συμφωνία Αρ.9 του L.v. Beethoven και η Σερενάτα του Σπ. Σαμάρα. Η συνέχεια δόθηκε με την Ouverture, μια επιλογή του D. Wagner, από διάσημες εισαγωγές -οπερατικές και όχι μόνο- από το κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο, για να ακολουθήσει το Le merle blanc του Ε. Damarè (με soloist στο piccolo φλάουτο τον νεαρό Χρήστο Πηλό). Το κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δύο χορούς από τη σουίτα Puszta του J. Van Der Roost, ενώ η συναυλία έκλεισε σε εμβατηριακούς ρυθμούς.