Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυρά των Αγγέλων, η «Παναγιά της γειτονιάς» γιορτάζει (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΟΣ ΤΕΝΕΔΟΣ
08 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:37

Οι εορτασμοί για την γέννηση της Θεοτόκου στην οδό Τενέδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κρυμμένη στα στενά που ανηφορίζουν, ξεκινώντας από την οδό Τενέδου, βρίσκεται η εκκλησία της «Κυράς των Αγγέλων». Η «Παναγία της Κούρτης», σήμερα όπως κάθε ναός που χτίστηκε στο όνομα της «μεγάλης μητέρας», γιορτάζει τη γέννηση της Θεοτόκου. 



Πολύχρωμες σημαίες στολίζουν τα στενά της Οδού Τένεδου, κατά τους εορτασμούς της γέννησης της Θεοτόκου. ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ.


Είναι μια εκκλησία με ιδιαίτερη ιστορία, που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Χρόνος μυθικός που βασίζεται στο θαύμα. Κατά την παράδοση, στο σημείο αυτό βρέθηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Γυναίκες από διάφορα μέρη έκαναν το μέρος τόπο προσκυνήματος και από αυτές τις πρώτες πιστές οικοδομήθηκε μοναστήρι στο όνομα της Κυράς των Αγγέλων. Σύμφωνα με την δοξασία, η μορφή της Παναγίας συνοδευόταν από τις αχνές μορφές δύο αγγέλων.



Τάφος καλόγριας μέσα στο ναό. ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ


Πλέον η εικόνα βρίσκεται εντοιχισμένη στην πέτρινη πύλη, που άλλοτε προστάτευε την ευλάβεια  των καλογριών από ανοίκεια βλέμματα. Όπως μας πληροφορεί ο Παναγιώτης Μεταλληνός, φροντιστής του ναού, η ευθύνη της φροντίδας της εκκλησίας είναι μια υπόθεση της γειτονίας. Η οικογένεια του έχει την μέριμνα της εκκλησίας από τη δεκαετία του 1970. Ξεθάβει από τη μνήμη του παλιές ιστορίες, για τον μεγάλο πόλεμο, που τα ρήμαξε όλα και άφησε την εκκλησία ορφανή από πολύτιμες εικόνες. Εικόνες και σκεύη που λεηλατήθηκαν, όπως μας λέει,  από τα ίδια τα χέρια που πρότινος προσκυνούσαν την κυρά των αγγέλων με κάλπικη ευσέβεια


 Παναγιώτης Μεταλληνός, φροντιστής του ναού. ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Στην συνέχεια πληροφορούμαστε για την εμφάνιση ξένων «κληρονόμων» και ντόπιων καλοθελητών, που είχαν πλάνα να «αξιοποιήσουν» το κτίσμα, να το γκρεμίσουν και στη θέση του να οικοδομηθεί μια σύγχρονη και λειτουργική πολυκατοικία. Τότε όπως μας λέει ο κ. Μεταλληνός, νέοι άνθρωποι της γειτονιάς πήγαν στον πάλαι ποτέ Μητροπολίτη Πολύκαρπο να του εκθέσουν την κατάσταση.



Κόσμος της γειτονιάς στην αυλή της εκλησσίας. ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Η Παναγιά της γειτονιάς όμως δεν υπάγεται στη Μητρόπολη Κέρκυρας, είναι defacto ναός αλλά δεν έχει αυτό το τυπικό στατους.  Παρόλα αυτά ο Πολύκαρπος τους προέτρεψε να πράξουν κατά συνείδηση, πράγμα που έγινε. «Εβάλαμε και εμείς μια αλυσίδα στην πόρτα και σώσαμε μια και καλή με αυτουνούς τσου μνηστήρες» μας λέει ο κ. Μεταλληνός με την χαρακτηριστική του ντοπιολαλιά.



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ


Η χαρμόσυνη λειτουργία προσέλκυσε ντόπιους και ξένους. Όλοι σε ένα κλίμα κατάνυξης απόλαυσαν το υπέροχο επτανησιακό μέλος, αποτελούμενο από μέλη της Χορωδία Κερκύρας υπό τον Ντίνο Γαγγάδη και την κα. Ελούλ στο πιάνο. Πρόκειται για μια ακόμα ιδιαιτερότητα της «Παναγιάς της Κούρτης», της  κρυφής εκκλησίας της οδού Τενέδου. Ακολούθησε μικρή λιτάνευση της εικόνας.