Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κάρλα Μπέλλου μιλά για την έκθεσή της στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Ζωγραφική
19 Δεκεμβρίου 2016 / 12:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εικαστικός Κάρλα Μπέλλου κατάγεται από την Ολλανδία, μένει όμως στην Κέρκυρα εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζοντάς την, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο δυναμικό,

αισιόδοξο, με αστείρευτη διάθεση για δημιουργία. Στο πλαίσιο της έκθεσής της στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με θέμα τα πορτραίτα, μας μιλά για το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την έννοια του πορτραίτου αλλά και για τη θέση της τέχνης στη ζωή της.
 
- κ. Μπέλλου, πότε ξεκίνησε η επαφή σας με τη ζωγραφική;
- Έμαθα την ανάμειξη των χρωμάτων από όταν ήμουν μόλις τριών χρονών, και δημιούργησα τον πρώτο μου πίνακα στην ηλικία των δεκαπέντε. Στη συνέχεια, ασχολήθηκα περισσότερο σοβαρά με τη ζωγραφική όταν γνώρισα τους Ολλανδούς ζωγράφους και δασκάλους μου, Anna Doedijns και Jan van Rijsewijk.
- Η τελευταία σας έκθεση στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, είναι αφιερωμένη στα πορτραίτα. Επιλέξατε όμως να μην συμπεριλάβετε μόνο προσωπογραφίες, αλλά και «πορτραίτα» αντικειμένων, ήχων, ακόμα και ιδεών. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
- Το πορτραίτο για μένα σημαίνει την απεικόνιση κάποιου προσώπου/ ατόμου, πράγματος ή ζώου με τέτοιο τρόπο, ώστε να τονίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η έννοια ενός πορτραίτου επομένως δεν περιορίζεται σε μια προσωπογραφία.
- Τι ρόλο παίζει το χρώμα στη δουλειά σας και γενικά στη ζωή σας;
- Γενικά βλέπω όλη τη ζωή έγχρωμη και γι' αυτό τις περισσότερες φορές τα έργα μου έχουν έντονα χρώματα. Αυτό βέβαια είναι ένα στοιχείο που ίσως δεν αρέσει σε όλους, αλλά για μένα είναι δύσκολο να το αποφύγω! Ένα χρώμα που πάντοτε χρησιμοποιώ στους πίνακές μου, έστω και αν πρόκειται για μία μόνο πινελιά, είναι το έντονο κόκκινο.
- Ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας, από τη συγκεκριμένη έκθεση;
- Εκτός από κάποιες προσωπογραφίες, μου αρέσουν ιδιαίτερα τα πορτραίτα ενός εγκεφάλου, το πορτραίτο μιας ιδέας και το πορτραίτο ενός μπλε αβγού.
- Πρόσφατα πήρατε το πτυχίο σας από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πιστεύετε ότι η ζωγραφική μπορεί να αποτελεί μια ακόμη γλώσσα, μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων;
- Πιστεύω ότι η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης και επομένως θα μπορούσαμε να τη θεωρήσουμε ως μία γλώσσα, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε μηνύματα και ιδέες. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη ζωγραφική ως ένα είδος μετάφρασης ή μεταφοράς λέξεων, φράσεων ή ιδεών. Στο παρελθόν έχω πραγματοποιήσει ήδη δύο εκθέσεις με θέμα «Παροιμίες, Γνωμικά και Λεγόμενα» σε πέντε γλώσσες, και ελπίζω σύντομα να παρουσιάσω την τρίτη. 
Η έκθεση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου, παρατείνεται για μερικές εβδομάδες ακόμη, έως τις 16 Ιανουαρίου 2017. Ώρες επίσκεψης 09.00- 14.00 και 18.00- 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός αργιών.