Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού για την πανσέληνο του Αυγούστου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
02 Αυγούστου 2023 / 09:25
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Τη μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι…» συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κανονίου, ενώ την εκδήλωση υπό τον τίτλο «“Τ ’αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους” - Γ. Σεφέρης»το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δύο διαφορετικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα έγινε η υποδοχή του Αυγούστου και της πρώτης (εκ των δύο) πανσελήνου του, την Τρίτη 1η Αυγούστου.

Η αρχή έγινε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Παλαιόπολης – Mon Repos, με τη μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι…» που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κανονίου.

Τραγούδησαν η Σταματίνα Καρύδη (η οποία είχε και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης) και ο Παντελής Κοντός. Συμμετείχαν επίσης το Ωδείο Κέρκυρας με το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών του (αποτελούμενο από τους: Σπυρίδωνα Μιχαλόπουλο – τρομπέτα, Ελισάβετ Χειμαριού – τρομπέτα, Βάκη Μπράτος – κόρνο, Στέφανο Γιαννάκα – τρομπόνι, Σπύρο Γρίμα – τούμπα), η Δημοτική Χορωδία «Δημόδοκος» (διεύθυνση: Δήμητρα Καλογεροπούλου), η Χορωδία Καναλίων «Γεράσιμος Λαβράνος»( διεύθυνση: Πέλυ Κοντογούρη), η Χορωδία Ανεμομύλου «Θωμάς Φλαγγίνης» (διεύθυνση: Ανδρέας Γκούσης), η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κανονίου (διεύθυνση: Σταματίνα Καρύδη), καθώς και η Κερκυραϊκή Μαντολινάτα (διεύθυνση: Ιωάννα Γιαννιώτη). Τα κείμενα της εκδήλωσης και την αφήγησή τους επιμελήθηκε η Εύα Μαυροφόρου.

Λίγη ώρα αργότερα, στο περιστύλιο των παλαιών Ανακτόρων ξεκίνησε και η δεύτερη εκδήλωση της βραδιάς, υπό τον τίτλο «“Τ ’αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους” - Γ. Σεφέρης». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, στο πλαίσιο των σχετικών εορταστικών δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την  αυγουστιάτικης πανσέληνο.

Στους μύθους που τη συνοδεύουν αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, Σωκράτης Λινάρδος, ενώ στίχους εμπνευσμένους από το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό απήγγειλε ο Σπύρος Χονδρογιάννης.

Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει τη Σελήνη μέσω τηλεσκοπίου, αλλά και να θαυμάσει από κοντά τρία σημαντικά Ιαπωνικά τυπώματα (ukiyo-e, εικόνες του ρέοντος κόσμου), με τίτλο «Γεράκι και φθινοπωρινή σελήνη», του Isoda Koryūsai, από τη σειρά Οκτώ όψεις υπέροχων πουλιών και δωματίων Zashiki, «Εταίρες κοιτούν τη σελήνη στο Sumidagawa», του Chōbunsai Eishi, στην Αίθουσα των Περιοδικών Εκθέσεων και «Φθινοπωρινή Σελήνη στην Ishiyama», του  Utagawa Hiroshige, από τη σειρά Οκτώ όψεις της επαρχίας Οmi, εμπνευσμένα από την Πανσέληνο.

Οι ξυλογραφίες αυτές απεικονίζουν τον φθαρτό και φευγαλέο υλικό κόσμο. Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι μνημειακές αίθουσες των Ανακτόρων παρέμειναν ανοιχτές  έως τα μεσάνυχτα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».