Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διακαλλιτεχνικές Καλοκαιρινές Αφηγήσεις: Δράσεις που φέρνουν στη ζωή το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Διακαλλιτεχνικές Καλοκαιρινές Αφηγήσεις
19 Αυγούστου 2023 / 13:14

Στον χώρο του ναού, όπου στεγάζεται η περιοδική έκθεση «Άφθαρτος λόγος, Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η παγκοσμιότητα ενός χώρου», συγκεντρώθηκαν μικροί και μεγάλοι και συμμετείχαν σε ομαδικές μουσικοκινητικές δραστηριότητες

Παρακολουθήσαμε χθες 18/08, την πρώτη από τις τέσσερις ανοικτές δράσεις του προγράμματος «Διακαλλιτεχνικές Καλοκαιρινές Αφηγήσεις», η οποία έλαβε χώρα στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Οι δράσεις διοργανώνονται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Μουσείο Σολωμού σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική στο Σχολείο και στην Κοινότητα».

Στον χώρο του ναού, όπου στεγάζεται η περιοδική έκθεση «Άφθαρτος λόγος, Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η παγκοσμιότητα ενός χώρου», συγκεντρώθηκαν μικροί και μεγάλοι και συμμετείχαν σε ομαδικές μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Οι τελευταίες αφορούσαν το έργο και τη ζωή του συγγραφέα. Έτσι βρισκόταν κανείς σε ένα χώρο όπου λογοτεχνία, ζωγραφική και μουσική έδεναν αρμονικά, πραγματώνοντας το στοιχείο της διακαλλιτεχνικότητας. Επιπλέον, οι επισκέπτες μέσα από τις δράσεις εμφυσούσαν ζωή στα εκθέματα και μάθαιναν για αυτά βιωματικά.

Τα προγράμματα σχεδιάζουν και επιμελούνται οι μουσικοπαιδαγωγοί Μαρία Ζαρκάδα και Στεφανία Λακωνίτη, η φοιτήτρια της Μουσικής Παιδαγωγικής Σοφία Σαπέρα ενώ επιστημονική υπεύθυνη είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο ΤΜΣ και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος κ. Ζωή Διονυσίου.

Συζητήσαμε με την κ. Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου, επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού και συντονίστρια των δράσεων, η οποία μας παρείχε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις καθώς και το σκεπτικό πίσω από αυτές. «Προσπαθούμε μέσα από τη διακαλλιτεχνικότητα, να κάνουμε τον επισκέπτη να εμπλακεί. Κάθε δραστηριότητα που έχουμε σχεδιάσει έχει γνωστικούς και κοινωνικοσυναισθηματικούς στόχους. Ευχαριστιέσαι, απολαμβάνεις, βιώνεις άρα θυμάσαι».

Οι τέσσερις δράσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος είναι για παιδιά και ενήλικες. Υπάρχουν μικτές δράσεις και δράσεις που γίνονται συγκεκριμένα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Από το έργο του Κ. Θεοτόκη αντλείται μια πληθώρα θεμάτων, τα οποία αναλύονται και περνούν στους επισκέπτες με βιωματικά μέσα όπως τη χρήση της μουσικής και της κίνησης.

Ολοκληρώνουμε την κουβέντα μας με την κ. Φρόνιμου με την υπόσχεση από μέρους της για περισσότερες τέτοιες δράσεις στο μέλλον. «Είναι στόχος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, του Μουσείου Σολωμού και δικός μου προσωπικός η επιμέλεια περισσότερων τέτοιων δράσεων. Στόχος μας είναι οι εκθέσεις και το μουσείο να αφορούν προσωπικά τον επισκέπτη».

Θα γίνουν άλλες δύο δράσεις: Παρασκευή 25/08 18:00-19:00 (για ενήλικες και παιδιά), Σάββατο 26/08 11:00-13:00 (για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας)

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΔΥΛΙΩΤΗΣ

ΦΩΤΟ@ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΔΥΛΙΩΤΗΣ