Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας το Λικούρσι στους Αγ. Σαράντα

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
25 Αυγούστου 2023 / 14:27
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου, πάνω από την πόλη, αντικρίζεις μια «λίμνη», που σχηματίζεται από την Κέρκυρα και τις ηπειρωτικές ακτές με δυο μεγάλα οικιστικά σύνολα κατά τη διαγώνιο, τις πόλεις της Κέρκυρας και των Αγ. Σαράντα, καταδικασμένες σε αιώνια συνεργασία!

ΤΙΡΑΝΑ. (ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ). Την απόφαση να μεταβιβάσει το Κάστρο του Δερμάτινου στη διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού πήρε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στις 24 Αυγούστου 2023, το κάστρο συνολικής επιφάνειας 8211,4 τ.μ. αλλά και τα επτά κτίρια που εμπεριέχονται θα υπάγονται πλέον στη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Κρατικό Κτηματολόγιο την εφαρμογή της απόφασης.

Το Κάστρο Λικούρσι βρίσκεται περίπου 2 χλμ νοτιοανατολικά των Αγ. Σαράντα (δεσπόζει της θέας από την Κασσιώπη), σε ένα λόφο σε σχήμα πυραμίδας σε υψόμετρο 250 μ.

Θεωρείται ότι ήταν ο κύριος οικισμός της περιοχής σε όλη τη μεσαιωνική περίοδο, ενώ αναφέρεται για πρώτη φορά σε οθωμανικά έγγραφα του 1431-1432.

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι το χωριό (Σημείωση Ενημέρωσης: Οι Άγιοι Σαράντα) χτίστηκε αργότερα όταν ο Σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν επιτέθηκε στην Κέρκυρα και χρειάστηκε να υπάρξει το λιμάνι ώστε νε ελεγχθεί το πέρασμα Αγ. Σαράντα-Βουθρωτός και κυρίως τα θαλάσσια στενά.

Σήμερα σώζονται τα ερείπια αυτού του οικισμού, μεταξύ των οποίων εγκαταλειμμένα σπίτια και μια εκκλησία μεταγενέστερης περιόδου. 

ΦΩΤΟ: Το κάστρο πάνω από την πόλη απέναντι από τον ορεινό Παντοκράτορα και την Κέρκυρα. Πίσω και δεξιά τα Διαπόντια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.