Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Κέρκυρα θυμάται...» - Δύο διαλέξεις για την κατάληψη της Κέρκυρας του 1923

Albert Cohen
04 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επετειακή εκδήλωση «Η Κέρκυρα θυμάται...», από το Σύλλογο Albert Cohen πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (03/09) στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.

Κεντρικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσαν δύο ιστορικές ομιλίες. Ο δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών, ανέλυσε τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην ελληνοϊταλική κρίση και την κατάληψη του 1923 από τα ιταλικά στρατεύματα, ενώ η Berit Tolleshaug, νορβηγίδα ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε για τον βραβευμένο με νόμπελ διπλωμάτη Φρίντγιοφ Νάνσεν. Ο τελευταίος ήταν ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Lajla Brandt Jakhelln, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά και προλόγισε τις δύο ομιλίες. Επιπλέον τις διαλέξεις παρακολούθησε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα μαζί με άλλους πολιτικούς, θρησκευτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους του τόπου.

Στον επίλογο του συμβάντος, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της ελληνοϊταλικής κρίσης κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Αποδόθηκαν επίσης αναμνηστικά για τους ομιλητές και την Πρέσβη.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Ionian Camerata, υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Γκικόντη.