Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επέτειος γέννησης του Κερκυραίου Αχιλλέα Απέργη

Γλυπτική
31 Ιανουαρίου 2017 / 20:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 31 Ιανουαρίου 1909 γεννήθηκε ο γλύπτης και ζωγράφος Αχιλλέας Απέργης, στη Γαρίτσα της Κέρκυρας. Η δημιουργική του δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε κυρίως

από τα μεγάλης διάστασης αφηρημένα γλυπτά του, τόσο η ζωγραφική του όμως όσο και η παραστατική γλυπτική του αναδεικνύουν το προσωπικό του ύφος.

Τα πρώτα χρόνια
Ο Αχιλλέας Απέργης (1909- 1986) ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά του Γεωργίου και της Θεανώς Απέργη. Η κλίση του προς την τέχνη εκδηλώθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία- έτσι, ήδη από το 1918 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου στη Νυχτερινή Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας.
Τη δεκαετία του '30 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε γλυπτική, με δασκάλους τους Θωμά Θωμόπουλο, Μιχαήλ Τόμπρο και Κώστα Δημητριάδη.
Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, ήταν σαφώς επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ακολουθώντας πιο παραδοσιακά πρότυπα και την παραστατική απεικόνιση των μορφών. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μάλιστα, εκτελούσε παραγγελίες ανδριάντων και ολόσωμων αγαλμάτων.

Στροφή στην αφαιρετική γλυπτική
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως συνέβη με πολλούς γλύπτες της γενιάς του, ο Αχιλλέας Απέργης άρχισε να επηρεάζεται από τα σύγχρονα ρεύματα και να στρέφεται σε πιο αφαιρετικές μορφές. Όπως διαφαίνεται σε χειρόγραφά του, ο ίδιος δεν ήθελε να αρκεστεί στις περιορισμένες δυνατότητες της παραστατικής γλυπτικής και έτσι επέλεξε διαφορετικό τρόπο έκφρασης, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλά υλικά, με ιδιαίτερη προτίμηση όμως στο μέταλλο. Η τάση του αυτή επικράτησε τελικά, ενώ ο ίδιος κατάφερε να αναπτύξει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο πλαστικό ιδίωμα.
Το 1955 παρουσίασε στην Αθήνα τα πρώτα του αφηρημένα γλυπτά, σε μια πρωτότυπη για τα δεδομένα της εποχής έκθεση, η οποία εξέπληξε ευχάριστα τους τεχνοκριτικούς. Ακολούθησαν περισσότερες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ γράφτηκαν πολύ θετικά σχόλια για το έργο του, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο Τύπο.

Η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Αυτή την περίοδο (24 Ιανουαρίου- 12 Μαρτίου 2017) φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η έκθεση με τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950- 1974», την οποία διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Στην έκθεση, μεταξύ πολλών άλλων καλλιτεχνών, παρουσιάζεται έργο του Αχιλλέα Απέργη, το οποίο τιτλοφορείται "Defence" («Αντίστασις») και χρονολογείται από το 1960.