Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τη συναυλία της Μπαντίνας της, η Φ.Ε. «Μάντζαρος» αποχαιρέτησε το 2023

Μάντζαρος
27 Δεκεμβρίου 2023 / 09:12
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η χριστουγεννιάτικη αυτή συναυλία διεξήχθη για τριακοστή τρίτη χρονιά, αποτελώντας πλέον θεσμό για την Φιλαρμονική «Μάντζαρος»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Μπαντίνας της η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», αποχαιρετώντας μουσικά το 2023.

Έτσι, όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, άκουσαν τους νεαρούς μουσικούς της Μπαντίνας, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά, σε ένα πρόγραμμα που άρμοζε στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

 

Το πρόγραμμα άνοιξε με το εμβατήριο La Cavalleria του Σπυρίδωνος Καίσαρη, για να ακολουθήσει η ουβερτούρα Sa Musica του Jacob de Haan.

Πολλοί ήταν και οι νεαροί μουσικοί της Φ.Ε. «Μάντζαρος» που εμφανίστηκαν (και) ως soloists, όπως οι τρομπετίστριες Ελίζα Χειμαριού  στο Trumpeter’s Lullaby του Leroy Anderson και Κική Κετίκογλου στο γνωστό μουσικό θέμα του Ennio Morricone για την ταινία Cinema Paradiso, ο Μάξιμος Σούκερας με ξυλόφωνο συνοδευόμενος από τους υπόλοιπους «κρουστούς» στην πόλκα Zirkusklange του Rudolf Bodingbauer, καθώς και το πολυμελές σύνολο φλάουτων στο Fantango for flutes του Eric Osterling.

Ως soloists εμφανίστηκαν επίσης ο Γιάννης Μπαρζούκας με το θέμα από την Λίμνη των κύκνων του Pyotr Ilyich Tchaikovsky για διασκευαμσένο για μπάντα και ηλεκτρική κιθάρα, καθώς και οι Δέσποινα Μουρατίδη (υψίφωνος) και Κωνσταντίνος Χειρδάρης (βαρύτονος), που τραγούδησαν την Αρια της κούκλας από τα Παραμύθια του Χόφμαν του Jacques Offenbach και το Stars από τους Αθλιους του Claude-Michel Schönberg, αντίστοιχα, όπως και το All I ask of you από το Φάντασμα της όπερας του Andrews Lloyd Webber, από κοινού.

Σε πιο ...jazz ρυθμούς, η Μπαντίνα συνέπραξε με το trio αποτελούμενο από τους Felix Ventouras (πιάνο), Γιάννη Πατρίκιο (drums) και Γιάννη Κουτάγιαρ (κοντραμπάσο) στα We wish you a merry jazzy piano Christmas και Run, run Rudolf.

Από τη συναυλία δεν θα μπορούσε να λείπει και ο χορός, με την ομάδα Quelia Performing Arts να πλαισιώνει την Μπαντίνα σε γνωστά valses και όχι μόνο. Χόρεψαν οι Αναστασία Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Πλασκασοβίτης και Ελίνα Βλάντη, σε χορογραφίες που επιμελήθηκε και προετοίμασε η τελευταία.

Ακούστηκαν επίσης το March of the magical toys, του πρόσφατα εκλιπόντος Robert W. Smith, το βασισμένο σε διάσημα μοτίβα ιταλικών οπερών εμβατήριο Tutti insieme του Lorenzo Pusceddu, για να ολοκληρωθεί η βραδιά επίσης σε εμβατηριακούς ρυθμούς με το Apollo Marsch του Anton Bruckner.

Αξίζει, κλείνοντας, να σημειωθεί ότι η χριστουγεννιάτικη αυτή συναυλία διεξήχθη για τριακοστή τρίτη φορά, αποτελώντας πλέον θεσμό για την Φιλαρμονική «Μάντζαρος», όπως επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρός της, Ιωάννης Τριβιζάς.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».