Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάντρεμα ποίησης και σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
04 Απριλίου 2024 / 10:08
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Στη συναυλία σύγχρονων Επτανησίων συνθετών, την Τετάρτη.

Αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση ήταν η συναυλία με έργα σύγχρονων Επτανησίων συνθετών που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, την Τετάρτη 3 Απριλίου, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η δεύτερη συναυλία της ομάδος Σύγχρονων Επτανησίων Συνθετών στην Κέρκυρα, μετά από εκείνη που δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο (ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλες στην Αθήνα).

Το πρόγραμμα της συναυλίας της Τετάρτης άνοιξε με το έργο Θεόφιλος και Φρειδερίκη του Σπύρου Τσιλιμπάρη σε ποίηση Δημήτρη Καρύδη, για να ακολουθήσουν τα Ονειρο και Ο πόθος του Σπύρου Μαυρόπουλου, σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη και Διονυσίου Σολωμού, αντίστοιχα. Εν συνεχεία ακούστηκαν κατά σειρά τα Οταν ήρθα και Στοχασμός του Χρύσανθου Μουζακίτη (ποίηση: Ρίτα Βούρτση), Η φαρμακωμένη του Σπύρου Ρουβά (ποίηση: Διονύσιος Σολωμός), Στην αλλαγή της ανοιξιάτικης ώρας του Παύλου Βεντούρα (ποίηση: Λήδα Βεντούρα), Denn Unser Kunst Est Koeniglich του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (ποίηση: Πέτρος Μελισσηνός),  Πατρίδα και Το αριστούργημα του Κώστα Αγουρίδη (ποίηση: Λορέντζος Μαβίλης), Tessellation του Νίκου Ροδίτη (haiku ποιήματα του Ιάπωνα Kobayashi Issa) και Το βεγγαλικό και Η Εύα του Σπύρου Μάζη (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης). Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα έργα Σαν η ψυχή μου ανέλπιδα λιγώνει και Κέρκυρα του Σπύρου Προσωπάρη, σε ποίηση του  Κωνσταντίνου Θεοτόκη και του Λορέντζου Μαβίλη, αντίστοιχα.

Τα έργα της βραδιάς ερμήνευσαν με επιτυχία η μεσόφωνος Ρόζα Πουλημένου, η υψίφωνος Εύα Καργιοφύλη και ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης, υπό τη συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ στο πιάνο.

Τα περισσότερα από τα έργα που ακούστηκαν είναι δημιουργίες των τελευταίων ετών, με πολλά εξ αυτών να είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η επτανησιακή μουσουργία έχει συνέχεια.

Μάλιστα, η συναυλία αυτή θα επαναληφθεί αυτούσια και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου, σε μια σπάνια ευκαιρία παρουσίασης της σύγχρονης επτανησιακής μουσικής δημιουργίας ενώπιον του κοινού της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των Σύγχρονων Επτανησίων Συνθετών συστάθηκε το 2020 αρχικά από δέκα δημιουργούς που τους συνδέουν η επτανησιακή τους καταγωγή και οι κοινές μουσικές καταβολές τους.

Όπως ανέφερε κατά την αποφώνησή του και ο εκ των συνθετών, Σπύρος Τσιλιμπάρης, η ομάδα αυτή αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης επτανησιακής μουσουργικής παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα κοιτά το παρόν και το μέλλον. Τόνισε δε, το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια προώθησης των δημιουργιών τους γίνεται αποκλειστικά εξ ιδίων πόρων.

Από την πλευράς της, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, ανέφερε πως το Τμήμα θα υποστηρίξει όπως μπορεί την προσπάθεια αυτή.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».