Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόβα της Παλαιάς: Μια πρόγευση της κατάνυξης της Μ. Παρασκευής

Πάσχα
14 Απριλίου 2017 / 09:07

ΚΕΡΚΥΡΑ (video). Προετοιμασία για το κλίμα κατάνυξης του διημέρου που ακολουθεί, αποτελεί τη Μ. Πέμπτη η συνήθεια των Κερκυραίων που έχει γίνει έθιμο,

να στέκονται έξω από την Παλαιά Φιλαρμονική που κάνει πρόβες στο αγαπημένο πένθιμο εμβατήριο Adagio, το «σήμα κατατεθέν» των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής. Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνει στο νησί προκειμένου να βιώσει από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. 

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στον επιβλητικό Επιτάφιο της Μητροπόλεως, που συνοδεύει ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, η παρουσία Φιλαρμονικών, χορωδιών και χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει άλλη διάσταση στην πένθιμη τούτη μέρα. Η "Παλαιά" Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Η περιφορά των επιταφίων αρχίζει από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Από το μεσημέρι τις 2:00 μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν ψάλλοντας το "Αι γενεαί  πάσαι" και όσο περνά η ώρα οι Επιτάφιοι πυκνώνουν ειδικά στο ιστορικό κέντρο και σχεδόν διασταυρώνονται. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το "κόρο" (χορωδία), μια Φιλαρμονική, "τόρτσες" (μεγάλα κεριά), "μανουάλια" (βενετσιάνικα φανάρια), "σκόλες" (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.