Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιδιωτικοί υπάλληλοι-αυτοαπασχολούμενοι: Υποκριτική η στάση των Κερκυραίων Εμπόρων

Κυριακή αργία
11 Μαΐου 2017 / 10:23

Kοινή ανακοίνωση-καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων για την αργία της Κυριακής

«Καταγγέλλουμε στον κερκυραϊκό λαό την υποκριτική στάση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καθώς και της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας σχετικά με την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταργήσει, επί της ουσίας, την αργία της Κυριακής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μάη, αν και  οι παραπάνω αντιτάχθηκαν φραστικά στο μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο, οι επιλογές και οι πρακτικές τους άλλα δείχνουν. Οι δύο πρώτοι υπερασπίστηκαν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ελαστικοποίησης των ωραρίων. Παρουσίασαν το κλείσιμο της νέας συμφωνίας-νέου μνημονίου ως κάτι το απαραίτητο αλλά με άλλα μέτρα (λες και τα άλλα δε θα τα πλήρωνε πάλι ο ελληνικός λαός). Υπερασπίστηκαν μέτρα που έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές (π.χ. πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή όποτε κάνουν καλούς τζίρους…), τη λευκή νύχτα που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων όλα τα απογεύματα (έχει υπερψηφιστεί από Εμπορικό Σύλλογο) κ.ά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, χαρακτηρίζοντας ως "ιδεατά" τα αιτήματα που θέτει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων (καμία Κυριακή κανένα κατάστημα ανοιχτό-νομοθετική κατοχύρωση κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και τα ξεχειλωμένα ωράρια, ανάκτηση των απωλειών που έχουμε κατά την περίοδο της κρίσης, ΣΣΕ κ.λπ.) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι καλύτερα κάποιος να δουλεύει με αυτές τις συνθήκες παρά καθόλου, παραβλέποντας το γεγονός ότι όσο πέφτουν όλο και πιο χαμηλά οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, τόσο μειώνεται και η κίνηση στα μικρομάγαζα! Η κλασική λογική της επιλογής του μικρότερου κακού, που όπως έχει αποδειχτεί φέρνει πάντα το μεγαλύτερο!

Ο δε αντιπρόσωπος της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας υπερασπίστηκε την ξεπουλημένη πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες καθησύχαζε τους εργαζόμενους στο χώρο του εμπορίου, ότι όλα είναι καλά μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να αγωνιστούν για αυτό, αφού το ΣτΕ αποφάσισε και σήμερα στρογγυλοκάθεται στα τραπέζια του διαλόγου με τους μεγαλοεργοδότες για να καθορίσουν από κοινού πόσες τελικά Κυριακές θα πετσοκόψουν!

Το μέτρο της κατάργησης της αργίας της Κυριακής ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του χώρου του εμπορίου ντόπιων και ξένων εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε να ανοίγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα φαίνεται πως τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποτελεί μέτρο ευρύτερης πολιτικής, που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη μία και συγκεντρώνοντας την αγορά σε ακόμα λιγότερα χέρια με το κλείσιμο και άλλων μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών από την άλλη, αυτό που με λίγα λόγια ονομάζουν ανάκαμψη-ανάπτυξη. Μια ανάκαμψη και μία ανάπτυξη, που για να έρθει και να μείνει χρησιμοποιεί ως καύσιμο τις ζωές των εργαζομένων, των φτωχών επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, ολόκληρου του λαού για χάρη μιας χούφτας παράσιτων. Για τον λόγο αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, φέρνει με τη νέα συμφωνία και ένα ακόμα πακέτο μέτρων, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, όπως την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, το νέο πετσόκομμα των συντάξεων, τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών κ.ά.  Έτσι, όσοι απομονώνουν το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, επί της ουσίας βάζουν πλάτη για να εφαρμοστεί.

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί μαγαζάτορες-αυτοαπασχολούμενοι του νησιού μας θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την κοροϊδία και το παιχνίδι που παίζεται πάνω στις πλάτες τους. Τόσο  οι διοικήσεις Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας και Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όσο και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας  υπερασπίζονται αυτήν την πολιτική, όπως για ακόμα μια φορά εκφράστηκε και στη σύσκεψη της Δευτέρας. Είναι υπόλογοι και συνυπεύθυνοι τόσο για την εξαθλίωση των εργαζομένων όσο και για το αδιέξοδο και το κλείσιμο κι άλλων μικρομάγαζων!

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί μαγαζάτορες-αυτοαπασχολούμενοι έχουμε κοινό αντίπαλο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντα τους. Κοινή θα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση, ο δικός μας αγώνας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας! Μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι-φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί αγρότες χτίζουμε τη δική μας συμμαχία για να τους σταματήσουμε, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νησιού, τους αυτοαπασχολούμενους-φτωχούς ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρούς αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική-πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί στο Σαρόκο! Έτσι εμείς απαντάμε στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, πολεμώντας το σύνολο αυτής της πολιτικής στην οποία οφείλεται!»