Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η έκθεση «Χαρτογραφία με σημειακή αναφορά στην Κέρκυρα», δωρεά του Γεωργίου Ρωμαίου

Γιώργος Ρωμαίος
11 Μαΐου 2017 / 21:10

ΚΕΡΚΥΡΑ (video). Εγκαινιάστηκε χθες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου η μόνιμη έκθεση μιας αξιόλογης συλλογής χαρτών

με τίτλο «Χαρτογραφία με σημειακή αναφορά στην Κέρκυρα». Η συλλογή αποτελεί δωρεά του Κερκυραίου δημοσιογράφου, συγγραφέα και πολιτικού Γεωργίου Ρωμαίου και της συζύγου του Μαρίας.
 
Η έκθεση
 
Εκτός από το κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου, μεγάλο μέρος της συλλογής του Γεωργίου Ρωμαίου και της συζύγου του βρίσκεται επίσης στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τα έργα και στους δύο αυτούς χώρους. Πρόκειται για μια σειρά δυσεύρετων χαρακτικών έργων, τα οποία απεικονίζουν αποκλειστικά την Κέρκυρα και τις γειτονικές περιοχές της. Τυπώθηκαν από γνωστούς χαράκτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η συλλογή στο κοινό, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης ομιλία από τον κ. Ρωμαίο, με θέμα «Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Κερκυραίος "Παπαρρηγόπουλος της δημόσιας Οικονομίας"».
 
Οι ομιλίες
 
Στην αρχή της βραδιάς απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τον κ. Ρωμαίο και τον ευχαρίστησε για την έως τώρα δράση και στήριξή του. Ο πρόεδρος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Μιχαήλ Άγγελος Βραδής από τη μεριά του, ευχαρίστησε το Γεώργιο Ρωμαίο και τη σύζυγό του για την ευγενική προσφορά τους, η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική όχι μόνο για τους προαναφερθέντες φορείς, αλλά και γενικότερα για τον πολιτισμό της Κέρκυρας.
 
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας και καθηγητής ιστορικής γεωγραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Δημήτριος Ανωγιάτης, παρουσίασε την εν λόγω συλλογή χαρτών, τονίζοντας την αξία τους, όχι μόνο ως πηγή ιστορικών και πολιτισμικών πληροφοριών, αλλά και ως αντικείμενο μελέτης από τους φοιτητές που επισκέπτονται καθημερινά το χώρο.
 
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο Γεώργιος Ρωμαίος αναφέρθηκε στον διακεκριμένο Κερκυραίο οικονομολόγο Ανδρέα Ανδρεάδη (1876-1935), παραθέτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή, το πλούσιο έργο του και το ρόλο του στη δημόσια οικονομία της χώρας μας. Στην ομιλία του ο κ. Ρωμαίος επέλεξε να παρουσιάσει σύντομα και περιεκτικά την οικονομική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μέσα από επιλεγμένες αναφορές στο έργο του Ανδρεάδη και αντιστοίχησή τους με γεγονότα από την επικαιρότητα.
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά, Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης