Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε θα ανοίξουν τα ανακαινισμένα ξενοδοχεία;

ikos
15 Μαΐου 2017 / 13:23
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η μεγάλη ζήτηση τουριστικών κλινών είναι το χαρακτηριστικό της Κέρκυρας των τελευταίων τριών χρόνων. Κατάσταση που εμφανίζεται και φέτος με ιδιαίτερη ένταση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τουλάχιστον τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες ανακοινίζονται εκ βάθρων. Η είσοδός τους στην αγορά εναμένεται να δώσει έναν αέρα περισσότερων αστεριών, αναβαθμίζοντας και το status των επισκεπτών του νησιού, σε βάθος χρόνου.
Στο νησί διατίθενται περί τις 45 χλιάδες ξενοδοχειακά κρεβάτια. Η μικρότερη κατηγορία είναι εκείνη των πεντάστερων. Μόλις φτάνουν τις πεντέμισι χιλιάδες. Σ' αυτή την καταγραφή οι περισσότεροι αποδίδουν το καταναλωτικό επίπεδο του ρεύματος, αναφερόμενοι στον μαζικό τουρισμό. Χαμηλό! 
Στην αναβάθμιση των ξενοδοχειακών κλινών εναποτίθεται η συνολική αλλαγή κατηγορίας της κερκυραϊκής, τουριστικής οικονομίας. Κι εδώ τα πράγματα υποχρεωτικά γίνονται πιο συγκεκριμένα. 
 
Ikos - Ανδρεάδης
 
Με την εντυπωσιακή μεταβίβαση των δυο μονάδων του Χανδρή στη Δασιά, στην Ιkos του Ανδρεάδη και την εργώδη προσπάθεια σχεδόν εκ βάθρων ανακαίνισης, συμβολίζεται αυτή ανάγκη της αγοράς. Η νέα ιδιοκτησία γκρέμισε τα πάντα, κράτησε μόνον τον φέροντα οργανισμό ώστε να μην μπλέξει με την υποχρέωση νέας άδειας οικοδομής και προσανατολίζεται να δηλώσει παρούσα στη σεζόν του 2018. Μόλις πριν δέκα μέρες μάλιστα, ικανοποίησε παρόντος του Συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων, την υποχρέωσή της έναντι 178 εργαζομένων ώστε να βρεθούν σε διαθεσιμότητα για τρεισήμισι μήνες ώστε να θεμελιώσουν το δικαίωμα της παροχής του επιδόματος ανεργίας. Η φουλ ανακαινισμένη μονάδα, τα έργα της οποίας έχουν ανατεθεί «πακέτο» σε κατασκευαστική του Μπόμπολα, θα είναι έτοιμη το 2018 με 400 πόρτες δηλ. περίπου 1000 κρεβάτια.
 
Sandy Beach
 
Η ένταση της σχέσης ανάμεσα στην οικογένεια Ρίζου και την Aquis κορυφώθηκε με αφορμή τις διαφορές τους στη διαχείριση του Sandy beach, στις αμμουδιές του Αη Γιώργη Αργυράδων και μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες με άγνωστη κατάληξη. Οι δυο πλευρές δεν δείχνουν διάθεση συμβιβασμού, σ' αυτή εδώ τη φάση τουλάχιστον, κι αναπόδραστα επηρεάζουν τα σχέδια ανάπτυξης της μονάδας. Η ιδιοκτησία Ρίζου κτίζει σουίτες, δυναμικότητας 200 κρεβατιών, πλαισιώνοντας έτσι τα 2400 υφιστάμενα και αναβαθμίζοντας τη μονάδα. Η έκβαση της δικαστικής μάχης με την Aquis θα κρίνει τους ρυθμούς αποπεράτωσης της επένδυσης. Πηγές της αγοράς λένε ότι το πρότυπο της ιδιοκτησίας είναι τύπου Labranda blue bay resorts στη Ρόδο κι ότι έχει υπάρξει προσέγγιση με τον γερμανικό τουρ οπερέιτορ FTI Group για την μακροετή διαχείριση του. Ως γνωστόν η πλευρά Aquis (Κεντ) αντιτείνει ότι τώρα η μονάδα λειτουργεί με δικούς της πελάτες.
 
Miramare
 
Το Miramare είναι σχεδόν έτοιμο, οι πληροφορίες οι προερχόμενες από τουριστικούς πράκτορες λένε ότι θα μπορούσε ν' ανοίξει κι εφέτος αν και δεν φαίνεται να έχει «κλεισίματα». Εκτός αν το κάνει στην κορύφωση της περιόδου και πιλοτικά ή με δική του πελατεία, αποδιδόμενη στους κύκλους του Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι. Η νέα ιδιοκτησία πάντως φρόντισε να κλείσει τις εκκρεμότητες με τους παλαιότερους εργαζόμενους, που θεωρητικά παραμένουν διαθέσιμοι να απασχοληθούν στην ξενοδοχειακή μονάδα και τα bungalows. Είναι κλειστό και καθεστώς ανακαίνισης από το 2012, τότε με 150 πόρτες. Υπολογίζεται ότι θα ανοίξει με 200 - 250 κρεβάτια. Θα είναι φέτος;
 
San Stefano (Μπενίτσες)
 
Όσο για το San Stefano ο χρόνος αποκατάστασης και λειτουργίας του εξακολουθεί άδηλος. Σύμφωνα με πηγές της εργολαβίας, παραδίδονται τμήματα της ανακαινισμένης μονάδας όμως δεν θα είναι και φέτος έτοιμο να μπει στην αγορά. Πρόκειται για 159 πόρτες και 26 bungalows, υπολογιζόμενα ως δίκλινα.
Πηγές της αγοράς αναφέρονται ακόμα και στην ανέγερση μιας μονάδας περίπου 100 κλινών στην Αχαράβη.
 
Υπέρβαση αδείας;
 
Με δεδομένους τους πολύ καλούς οιωνούς για τις αφίξεις, είναι φανερό ότι το πρόβλημα της προσφοράς διαθέσιμων κλινών δεν λύνεται με τις ως άνω αναφορές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συζητείται στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια η δυνατότητα χορήγησης άδειας ανέγερσης επιπλέον ορόφου σε ξενοδοχειακές μονάδες. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.