Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όσες και πέρσι οι γαλάζιες σημαίες της Κέρκυρας

γαλάζιες σημαίες
15 Μαΐου 2017 / 20:34
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δέκα τον αριθμό παρέμειναν οι «Γαλάζιες Σημαίες» που κέρδισαν φέτος οι παραλίες της Κέρκυρας, παρά τις δεσμεύσεις του αντιδημάρχου Γ. Ραιδεστινού ότι θα ξεκινούσαν εγκαίρως οι προετοιμασίες, έτσι ώστε να έχουμε αύξηση.

Ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) παραχώρησης των παραλιών στου Δήμους δημοσιεύθηκε μόλις την Παρασκευή το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’ 1636/12.05.2017) και μάλιστα με ισχύ τριετίας, δηλ. έως 31.12.2019.  Λόγω αυτής της καθυστέρησης, δεν κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες και οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ενέργειες όπως καθαρισμούς, κατασκευή αποδυτηρίων, πρόσληψη ναυαγοσωστών, εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, μικροβιολογικές αναλύσεις των νερών κ.λπ.
Κι όμως, οι διαχειριστές έχουν την δυνατότητα να προετοιμάζουν τις παραλίες τους από την προηγούμενη χρονιά. Τούτων δοθέντων, δεν προξενεί εντύπωση η αύξηση των σημαιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως η Χαλκιδική, τα Χανιά, οι Κυκλάδες. Στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους συγκεκριμένα, η Κέρκυρα και η Λευκάδα παρέμειναν σταθερές, αλλά η Κεφαλονιά έκανε τις σημαίες της 13 από 12 και η Ζάκυνθος 18 από 15.
Η εικόνα της Κέρκυρας την τελευταία τετραετία πάντως είναι ενδεικτική της ολιγωρίας της αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον τομέα. Το 2014 η Κέρκυρα είχε 30 γαλάζιες σημαίες, το 2015 οι σημαίες "κατακρημνίστηκαν" στις 7, το 2016 έγιναν 10, όπου και παρέμειναν το 2017. Αναλυτικά οι Γαλάζιες Σημαίες της Κέρκυρας υψώθηκαν και φέτος στις εξής παραλίες:
Κομμένο/Corfu Imperial, Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort, Αλυκές Ποταμού/Family Life Kerkyra Golf, Αλμυρός/Gelina Village, Canal d’Amour, Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Thalasso, Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu, Κοντόγιαλος/Mayor Pelekas Monastery, Κάβος/Mayor Capo di Corfu, Ίσσος/Sandy Beach Resort καθώς και στη Μαρίνα Γουβιών.
Οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές,  662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
 
  
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.