Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψυχές πολύχρωμες κι ούτε ένα πρόσωπο. Τι καρτεράει;*

Editorial
18 Μαΐου 2017 / 12:42

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, όσες φορές έγινε μεταπολιτευτικά, χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση συγκυριακών κομματικών σχεδιασμών.

Τελικώς αυτή η υποτίμηση της διαδικασίας και του περιεχομένου της αναθεώρησης μας κόστισε αφού η ελληνική κοινωνία δεν συντόνισε συντεταγμένα το βήμα της με 'κείνο της εκρηκτικά ανανεούμενης ψηφιακής ανθρωπότητας! Έμεινε πίσω στη μαζική εκπαίδευση και στις εφαρμογές. Κυρίως όμως δεν μπόρεσε να «δει» εγκαίρως τις επαναστατικές αλλαγές στην εκμετάλλευση των παραγωγικών δυνάμεων και τις αλλαγές στις κοινωνικές διακρίσεις. Εν ολίγοις, αυτό που μπαίνει ψηλά στην ατζέντα του Νταβός τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκει ούτε έναν τόσο δα χώρο στα ελληνικά media και στην ημερήσια διάταξη των κοινωνικών φορέων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της αποδιάρθρωσης των κοινωνικών θεσμών και της επιεικώς και τουλάχιστον ελιτίστικης συγκρότησης της ηγεσίας των περισσοτέρων κομμάτων, η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος προοιωνίζεται μιαν ακόμα κοινωνική ήττα, ακόμα κι αν φαίνεται ότι ο σημερινός συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων είναι θετικότερος.
Αφορμή γι αυτές τις σκέψεις, η επικείμενη εκδήλωση της Περιφέρειας για το θέμα. Πρωτοβουλία θεάρεστη όμως σε σχέση με την συνολική συμπεριφορά της ΠΙΝ, γενικότερα της τοπικής Διοίκησης και των κοινωνικών φορέων, αποσπασματική και το πιθανότερον είναι να καταλήξει προσχηματική. Ο τρόπος που (δεν) πολιτεύονται οι Αριστεροί που διοικούν τον τόπο, βρίσκεται στον αντίποδα και των δικών τους χρόνιων επιδιώξεων, στερώντας από τη διαδικασία τουλάχιστον την πολιτικότητα, με την οποία μια αριστερή διοίκηση όφειλε να «κεντρώσει» θεσμούς και κοινωνία.
Εκτός και αν η βίαιη προσαρμογή στο πολιτικό πλαίσιο των δανειστών, αφυδάτωσε τελείως τους όποιους πολιτικούς χυμούς θα μπορούσαν τουλάχιστον να φρεσκάρουν την συζήτηση...
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις του συνταγματικού νομοθέτη δεν είναι τεχνικό θέμα. Είναι το καταστάλαγμα των κοινωνικών συγκρούσεων τη δεδομένη ιστορική στιγμή. Από τον τρόπο που θα οργανώσει η ΠΙΝ, την εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα φανεί αν έχει απομείνει σταγόνα πολιτικής φρεσκάδας στον διοικούντα τον τόπο, χώρο της άλλοτε ανανεωτικής Αριστεράς.
* Τσάμικος του Διονύση Σαββόπουλου