Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να μπεί φρένο στα ανοικτά τουριστικά λεωφορεία ζητούν οι επαγγελματίες της πόλης

Τουριστικά λεωφορεία
19 Μαΐου 2017 / 11:37

Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης της Δευτέρας της ΟΕΒΕΚ ήταν το πολύ σοβαρό ζήτημα για την οικονομία των μικρών επιχειρήσεων της Κέρκυρας, το πλαίσιο κανονιστικής κυκλοφορίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρακτικό της συνεδρίασης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κέρκυρας (ΟΕΒΕΚ). Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης ήταν το πολύ σοβαρό ζήτημα για την οικονομία των μικρών επιχειρήσεων της Κέρκυρας, το πλαίσιο κανονιστικής κυκλοφορίας. 
Μετά από την ανταλλαγή απόψεων των εκπρόσωπων, αποφασίστηκε η προώθηση των αποφάσεων της Ομοσπονδίας στα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εξής :

Α. Τροποποίηση κανονιστικού πλαισίου χορήγησης αδειών κυκλοφορίας ανοικτών τουριστικών λεωφορείων (City Sightseeing) ή και άλλου τύπου τροχοφόρων. Η χωρίς μέτρο, έλεγχο και προϋποθέσεις αδειοδότηση δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας, σε χιλιάδες εργαζομένους και στις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών.
Ειδικά σε πόλεις μεγέθους της Κέρκυρας, με σημαντικό της κομμάτι την Παλαιά Πόλη με τα δυο φρούρια, που ανήκει πλέον στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, με εκατοντάδες αξιοθέατα, η χορήγηση χωρίς μέτρο τέτοιων αδειών και μάλιστα η δρομολόγηση αυτών σε διαδρομές χωρίς καμία απολύτως ενδιάμεση στάση στο ιστορικό κέντρο (τα εν λόγω λεωφορεία έχουν σημείο αφιξοαναχώρησης τον χώρο του λιμανιού) προκαλεί τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας ολόκληρης της πόλης της Κέρκυρας. Αφετέρου οι επισκέπτες μεταφέρονται περιμετρικά του μνημείου, μένουν με την εντύπωση ότι έχουν γνωρίσει την πόλη, επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους απογοητευμένοι και δυσφημίζουν την Κέρκυρα, μιας και ποτέ δεν είδαν τις πραγματικές ομορφιές της!

Β. Εφαρμογή κανονιστικής κυκλοφορίας από το Δήμο Κέρκυρας  
Από τον Μάρτιο του 2016 γνωστοποιήσαμε στο Δήμο Κέρκυρας το πρόβλημα που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη και χωρίς μέτρο κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων στην πόλη ειδικά τους θερινούς - τουριστικούς μήνες. Παρ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι εντός του 2016 θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις έως και σήμερα το θέμα παραμένει ανοικτό.
Καλούμε τον κο Δήμαρχο Κέρκυρας έστω και την ύστατη στιγμή να παρέμβει άμεσα προκειμένου να εφαρμοστεί για την φετινή περίοδο 2017 ένα κανονιστικό πλαίσιο κυκλοφορίας το οποίο θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη και δίκαιη διακίνηση των επισκεπτών προς το ιστορικό κέντρο και θα διαφυλάττει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Κέρκυρας, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Κερκυραϊκού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Εστιατόρων - Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, η Ένωση καταστηματαρχών παλιάς Πόλης,  ο Ενιαίος Επαγγελματικός - Τουριστικός Φορέας, ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας, η Ένωση Ιδιοκτήτων Ταξί Κέρκυρας, η Ένωση Ιδιοκτήτων Αμαξηλατών Κέρκυρας, το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας.