Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα μονοπάτια για τον Τουρισμό: Το Epirus Trail απλώνεται

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
23 Μαΐου 2017 / 12:34

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με στόχο την πιστοποίηση και την ένταξή του στα ευρωπαϊκά και διεθνή περιπατητικά μονοπάτια, συνεχίζεται το έργο αποτύπωσης και καταγραφής του Epirus Trail, του περιπατητικού δικτύου

380 χιλιομέτρων, που διατρέχει ολόκληρη την ορεινή Ήπειρο, με προοπτική να συνδεθεί μελλοντικά με όμορες περιφέρειες.
Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του –διαδεδομένου στην Ευρώπη- περιπατητικού τουρισμού, με το πρώτο «δείγμα» να λαμβάνει ήδη την πρώτη αναγνώριση. Ο λόγος για το Ursa Trail στο Μέτσοβο, το γνωστό «μονοπάτι της αρκούδας», που αποτελεί μέρος του Epirus Trail, καθώς το περασμένο Σάββατο πιστοποιήθηκε και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο των καλύτερων μονοπατιών και επισήμως, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο, με την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία να απονέμει την πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe.
Το δίκτυο των μονοπατιών στις περιοχές Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων έχει σχεδόν στο σύνολό του αποτυπωθεί, όπως και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε κάθε διαδρομή για την καλύτερη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των περιπατητών. Μάλιστα, σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων περίπου, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι ήπιες και εκτιμάται ότι για τις συγκεκριμένες διαδρομές θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία πιστοποίησης, με στόχο βέβαια να πιστοποιηθεί ολόκληρο το δίκτυο.
Η πορεία του έργου, αλλά και οι προοπτικές που αυτό δίνει, παρουσιάστηκαν χθες στα γραφεία της «Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.», παρουσία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας Κωνσταντίνου Ντέτσικα, στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων.
Από τους μελετητές παρουσιάστηκε η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή του μονοπατιού Κόνιτσα –Γράμμος –Σμόλικας –Αώος –Μέτσοβο. Στη δεύτερη φάση, που επίσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είναι η αποτύπωση του μονοπατιού Τύμφη – Ζαγόρι – Μέτσοβο, και στην τρίτη περιλαμβάνεται η αποτύπωση του μονοπατιού Μέτσοβο –Περιστέρι –Τζουμέρκα.

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ
Ο σχεδιασμός του μονοπατιού ξεκίνησε το 2015 από την περιφέρεια Ηπείρου και την αναπτυξιακή εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε», ώστε να αναδεικνύει τις παλιές οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες μετακινούνταν για αιώνες στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.
Στόχος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, είναι η σύνδεση των πεζοπορικών μονοπατιών, αποτελώντας ένα ενιαίο, λειτουργικό και ασφαλές δίκτυο μονοπατιών, ώστε να αναπτυχθεί ο πεζοπορικός τουρισμός στην Ήπειρο, συμβάλλοντας συνολικά στην οικονομία της περιοχής.
«Ο περιπατητικός τουρισμός είναι ανεπτυγμένος σε όλη την Ευρώπη. Όπου υπάρχουν πιστοποιημένα μονοπάτια βάσει ορισμένων προϋποθέσεων, τα επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, περιπατητές από όλον τον κόσμο. Ωφελημένες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις από τη διαμονή σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και από πωλήσεις τοπικών προϊόντων. Γενικά είναι κάτι που ταιριάζει «γάντι» στην περιοχή της Ηπείρου. Με την παρουσίαση αυτής της μελέτης ξετυλίγεται κάτι καταπληκτικό. Αυτά θα δώσουν μια υπεραξία στην περιοχή και μεγάλη αξία στους παραγωγούς προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι πολύ δυνατό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και υλοποιούν αυτόν τον σχεδιασμό, γιατί θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και χωρίς μεγάλα έξοδα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, έχει δοθεί κατεύθυνση ώστε το δίκτυο να επεκταθεί προς τα όρη Σουλίου και Φιλιατών, προς την περιοχή του Πωγωνίου και να προβλεφθεί διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες της Πίνδου.
Στο πλαίσιο του έργου, εκτός της επίγειας σύνδεσης, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για τη διευκόλυνση των χρηστών του δικτύου μονοπατιών. 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ