Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ

ΠΙΝ
23 Μαΐου 2017 / 19:01

Το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με αριθμούς, τι έχει γίνει ανά τομέα, η Γαρίτσα, τα υδατοδρόμια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τους βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μετά από αίτημά τους για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Π.Ε. Κέρκυρας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Τσούκας. 
 
Το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με αριθμούς
 
Εισηγητικά ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων είναι ύψους 227εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 168εκ. ευρώ, που καλύπτουν το 74% του προγράμματος και έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις έργων ύψους 81εκ. ευρώ, ποσοστό 35,6% του συνολικού προγράμματος. 
Έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 59εκ. ευρώ, που αφορούν έργα σε εξέλιξη και ο πρώτος στόχος, που είχε τεθεί από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση των πόρων, υπερκαλύφθηκε από την ΠΙΝ. 
Επόμενη “πρόκληση” είναι να καλύψουμε το στόχο στο τέλος του 2017 και ακόμη περισσότερο να είμαστε συνεπείς στο τέλος του 2018, ενημέρωσε ο κ. Γαλιατσάτος, τονίζοντας παράλληλα ότι την τρέχουσα εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τα στελέχη της ΕΥΔ Ιονίων Νήσων και αντικείμενο την πορεία συντονισμού του όλου εγχειρήματος.
 
Τι έχει γίνει ανά τομέα
 
Στις δράσεις και έργα που αφορούν στον κοινωνικό τομέα, ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει γίνει η προετοιμασία και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις κοινωνικές δομές και τα Κέντρα Κοινότητας, την στήριξη της διδασκαλίας μαθητών ΑμΕΑ, των Παιδικών Σταθμών.  
Αναφορικά με τα έργα ΕΣΠΑ 2007-2013 κατέστη σαφές ότι όσα έργα είχαν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν ολοκληρώθηκαν την ως άνω προγραμματική περίοδο συνεχίζουν και εκτελούνται χωρίς πρόβλημα. Για τα έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ο προϋπολογισμός είναι ύψους 11εκ. ευρώ και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ανέρχονται σε 22εκ.ευρώ, ενώ αναμένεται να εκδοθεί ακόμη μια πρόταση για έργα πολιτισμού. 
 
Βίλα Ρόσσα και Γαρίτσα
 
Στη συζήτηση τέθηκαν και ζητήματα για συγκεκριμένα έργα, η πορεία των οποίων έχει επί σειρά ετών στο παρελθόν ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία και για τα οποία ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τους δύο βουλευτές.
Η Βίλα Ρόσσα δεν ανήκει ιδιοκτησιακά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η παραχώρηση που είχε γίνει έληξε άπρακτη από τις προηγούμενες νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές. Επί του παρόντος ζητήθηκε από την ΕΤΑΔ η εκ νέου υπογραφή παραχώρησης, η οποία για να το πράξει ζητά ασφάλιση του οικήματος για σεισμό. “Αυτό, με μια πρόχειρη έρευνα αγοράς που κάναμε, δεν μπορεί να γίνει, με το κτίριο σε αυτή την κατάσταση” ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει απαλοιφή του όρου για να προχωρήσει η παραχώρηση. 
Στη Γαρίτσα η εργολήπτρια εταιρεία δουλεύει ήδη στο τείχος του ΝΑΟΚ και στη συνέχεια, εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για να προχωρήσει το έργο στο πεζοδρόμιο.
 
Οδικά έργα και υδατοδρόμια
 
Τη συζήτηση επίσης απασχόλησε η πορεία των έργων:
-Της Μαρίνας τουριστικών σκαφών στη Σπηλιά, όπου αναμένεται η απόφαση του ΚΑΣ (είχε τεθεί αρχικά αρνητικό αναφορικά με το ύψος του προσήνεμου μώλου, που προβλεπόταν από την αρχική μελέτη)
-Του δρόμου Ποντή - Τρία Γεφύρια, όπου χρειάζονται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και 
-Η αποπεράτωση της Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, όπου απομένουν κατασκευές πεζοδρομίων και νησίδων.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τα διασυνοριακά προγράμματα Interreg Ελλάδα - Αλβανία και Ελλάδα - Ιταλία και τις προτάσεις που έχει συντάξει και καταθέσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους εταίρους της καθώς και τις μελέτες για τα υδατοδρόμια που απλουστεύονται οι διαδικασίες μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου