Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτιά του 2ου Λυκείου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ENVRI PLUS

Δεύτερο Λύκειο Κέρκυρας
23 Μαΐου 2017 / 19:05
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η «female force» του Δευτέρου Λυκείου Κέρκυρας κέρδισε το πρώτο βραβείο με την εργασία της για την βιοποικιλότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρώτο βραβείο στον περιβαλλοντικό διαγωνισμό Envri Plus κέρδισε το δεύτερο λύκειο Κέρκυρας την προηγούμενη εβδομάδα. Αποκτώντας μια εμπειρία ζωής - εφόδιο για το μέλλον τους, τα τέσσερα κορίτσια με το πόνημά τους πάνω στη βιοποικιλότητα της Κέρκυρας, πρώτευσαν ανάμεσα σε 37 ευρωπαϊκά σχολεία. Η Αλίκη Βασιλείου, η Δήμητρα Καλαντζή, η  Αγγελική Συλάι και η Χριστιάνα Βασιλάκη με αρωγό και συμπαραστάτρια την καθηγήτριά τους, Άντα Μιχαλοπούλου, πραγματοποίησαν έρευνα και αποτύπωσαν τα συμπεράσματά τους σε ένα βίντεο που γοήτευσε την ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή.

Το αντικείμενο της μελέτης τους ήταν να παρατηρήσουν τα είδη ποιλιών που ενδημούν στην Κέρκυρα και να εξετάσουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα του νησιού. Τα κορίτσια επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και τους υδροβιότοπους των Αλυκών Λευκίμμης, ένα μέρος που τους μάγεψε! Έβγαλαν φωτογραφίες και συγκέντρωσαν υλικό μελετώντας 20 είδη αποδημητικών και μη αποδημητικών πουλιών σε διάφορα σημεία, στη συνέχεια χαρτογράφησαν την κίνησή τους σε πέντε διαφορετικές μέρες του Μάρτη, ανέλυσαν τα στατιστιστικά στοιχεία και...voila!  Ήρθε η πρόσκληση για Γαλλία! «Πραγματικά το πρώτο βραβείο ήταν έκπληξη για μας, δεν το περιμέναμε!» λέει η καθηγήτριά τους.
 
Πρωτιά και στο διαγωνισμό γνώσεων
 
Όλα ξεκίνησαν όταν επέλεξαν ένα ταξίδι στην Ιταλία, ως εκδρομή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι στις 27 Απριλίου επισκέφθηκαν το Τμήμα Υδροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Salento στο Lecce. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν 71 παιδιά, που πήραν μέρος σε διαγωνισμό περιβαλλοντικών γνώσεων όπου επίσης πρώτευσαν.

Τότε ήταν που έφθασαν τα καλά νέα του Πρώτου Βραβείου που απέσπασε η εργασία των κοροτσιών και η πρόσκληση για την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, που στις 17 Μαΐου τους απονεμήθηκε το βραβείο στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου. Η φοιτητούπολη εντυπωσίασε τα κορίτσια με το μέγεθος των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και τους 45.000 φοιτητές της. Η δουλειά των κοριτσιών απέσπασε πολύ καλά σχόλια από την επιτροπή που τους χαρακτήρισε μάλιστα «female force». 

Και οι τέσσερις μαθήτριες που συμμετείχαν στην παραγωγή του βίντεο που βραβεύθηκε, έχουν επιλέξει ως μάθημα κατεύθυνσης τη βιολογία και προσανατολίζονται σε κάποια ιατρική σχολή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες που συνάντησαν στο Συνέδριο και συζήτησαν μαζί τους, τους συμβούλευσαν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες προς τον τομέα της έρευνας και της βιολογίας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.