Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναδρομική Έκθεση της Federica Galli στην Πινακοθήκη

Federica Galli
06 Ιουνίου 2017 / 15:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Δήμος και η Πινακοθήκη και ο Χριστόφορος Μπόικος (Chris Boïcos Fine Arts Saint-Martin Paris, France και Gaios) διοργανώνουν αναδρομική έκθεση της Federica Galli με θέμα «Πόλη & Δέντρο - Χαρακτικά 1980-2008»

(εγκαίνια την Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017 & ώρα 20:00) στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων της Πινακοθήκης στο Περιστύλιο Παλαιών Ανακτόρων. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί  διάλεξη της Lorenza Salamon, πρόεδρος του Ιδρύματος “Fondazione Galli” του Μιλάνου το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, ώρα 20:00. Η Lorenza Salamon, θα μιλήσει για την καλλιτέχνη, με παράλληλη προβολή διαφανειών στον χώρο της Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης ενώ θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά από τον Χριστόφορο Μπόικο. Διάρκεια έκθεσης έως 31 Ιουλίου 2017. Ώρες επίσκεψης Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 16:00 (Δευτέρα κλειστά).
Λίγα λόγια
Η Federica Galli (1932-2009), μία από τις διασημότερες χαράκτριες της γενιάς της στην Ιταλία, είναι μια αναγνωρισμένη δημιουργός, η οποία στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της δημιούργησε μια μοναδική απεικόνιση του Ιταλικού τοπίου, της βενετικής λιμνοθάλασσας καθώς και της πόλης της Βενετίας.
Η Galli αποτύπωσε στα χαρακτικά της μία άδεια, σχεδόν φαντασιακή Βενετία, μια πόλη κυρίως σεμνών και στενών δρόμων, ερημωμένων πεδίων και μικρών καναλιών, και όχι τη Βενετία των πολυτελών παλατιών του Μεγάλου Καναλιού με τις μνημειώδεις εκκλησίες και τα γνωστά τουριστικά αξιοθέατα. Όταν αυτά στα έργα της Galli αποδίδονται ως αντανακλάσεις στο νερό ή σαν ιδωμένα από ψηλά, αποκομμένα από την πραγματικότητα και την ανθρώπινη παρουσία.
Η ματιά της είναι ενδόμυχη και μελαγχολική ώστε, παρά την ακριβή και λεπτομερή της φύση, η οπτική της ενσταλάζει στην πόλη έναν ονειρικό, ελαφρώς σουρεαλιστικό. Αυτός ο ονειρικός χαρακτήρας είναι ευδιάκριτος και στην απόδοση της Βενετικής λιμνοθάλασσας και στα υπεραιωνόβια δέντρα και τοπία σε διάφορα μέρη της Ιταλίας. Οι ασύμμετρές της συνθέσεις, η πανοραμική θέα, η φίνα ποιότητα των σχεδιασμών της και η στιλπνότητα των μελανιών της, φέρνουν στο νου τη λεπτεπίλεπτη χάρη κι ομορφιά των Ιαπωνικών ξυλογραφιών.
 Κάνοντας μια ανασκόπηση, η άποψη της για την Ιταλία είναι αυτή μιας φύσης και πόλεων ανέγγιχτων από νεωτερισμούς της σύγχρονης εποχής. Ο μαζικός τουρισμός, η εξάπλωση των προαστίων και της βιομηχανικής ζώνης απουσιάζουν πλήρως από την οπτική της. Έχει κατορθώσει να διατηρήσει στα χαρακτικά της έργα μιαν ερημική αίσθηση για την πατρίδα της, μιαν αναπόληση, ένα αίσθημα σιωπής και περισυλλογής, μιαν ομορφιά που επιδρά ως βάλσαμο ενάντια στα άγχη και τους εκνευρισμούς του σύγχρονου κόσμου.
Τα χαρακτικά της έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1996, χωρίς να έχουν εκτεθεί ξανά έκτοτε. Έχει εκθέσει σε πολλά έγκυρα και σημαντικά ιδρύματα στη διάρκεια της καριέρας της, μεταξύ των οποίων και τα εξής: Palazzo dei Diamanti, Ferrara, Fondazione Cini, Venice, Palazzo del Te, Mantova, Ακαδημία της Φλωρεντίας (Accademia di Firenze), Castello Sforzesco di Milano (ρετροσπεκτίβα 182 χαρακτικών έργων), στα Αυτοκρατορικό Αρχείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνο στην Κίνα (Imperial Archives of the Forbidden City, Beijing, China), και στο Palazzo dei Pio – Carpi, Modena.  
 Το Ίδρυμα Federica Galli και η Chris Boicos Fine Arts είναι ιδιαιτέρως ευγνώμονες για τη δυνατότητα παρουσίασης αυτής της σημαντικής αναδρομικής έκθεσης του έργου της Federica Galli στους όμορφους χώρους  της Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας στα Ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου. Η βενετική ιστορία της Κέρκυρας, η αρχιτεκτονική και οι χώροι της Παλαιάς Πόλης συνιστούν το ιδανικό σκηνικό για τα αρχαία δέντρα και τη διακριτική ομορφιά των τοπίων της Βενετίας της Federica Galli. Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας - Παλαιά Ανάκτορα Πληροφορίες: +30 26610-48690 - www.artcorfu.com