Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ψαλίδι» στα χειρουργεία στο Χατζηκώστα λόγω υπέρβασης δαπανών

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
22 Ιουνίου 2017 / 19:01

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Μόνο τα έκτακτα ορθοπεδικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, λόγω υπέρβασης της μηνιαίας δαπάνης για ορθοπεδικό υλικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά -και πιθανότατα ούτε η τελευταία- που η διοίκηση του νοσοκομείου λαμβάνει την απόφαση να εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, αφού είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με… μνημονιακούς προϋπολογισμούς. Έτσι, λόγω της υπέρβασης του ορίου της μηνιαίας δαπάνης ορθοπεδικού υλικού για την κάλυψη τακτικών και έκτακτων περιστατικών, ύψους 90.000 ευρώ, όπως αυτή είχε οριστεί με προηγούμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει προκύψει ξανά, τουλάχιστον και τον Νοέμβριο του 2016, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά. Για τη μη λειτουργία των τακτικών ορθοπεδικών χειρουργείων στο νοσοκομείο τους δύο μήνες ζητούν να ενημερωθούν οι βουλευτές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τασούλας και Β. Γιόγιακας αντίστοιχα, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας.
«Αν και η εισαγωγή κλειστών και κατά τμήμα προϋπολογισμών είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών, επιβάλλεται αυτοί να βασίζονται σε έγκυρα πραγματικά στοιχεία υγειονομικών αναγκών, συγκριτικής αποτελεσματικότητας και προσδιορισμού του πραγματικού κόστους των νοσοκομειακών υπηρεσιών, έτσι ώστε η αξία τους να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ακρίβειά τους», αναφέρουν και προσθέτουν ότι η δημόσια υγεία πρέπει να υιοθετεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες πολιτικής υγείας, μεταξύ άλλων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με όρους αποδοτικότητας στη χρήση των πόρων, αποτελεσματικότητας στη φροντίδα υγείας, ισότητας στην παροχή φροντίδας και. βιωσιμότητας.
Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν με ποιο τρόπο ορίστηκε το ανώτερο όριο της σχετικής μηνιαίας δαπάνης, αν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της μετάθεσης των τακτικών ορθοπεδικών περιστατικών στους ασθενείς και τι πρόκειται να κάνει η αρμόδια ΥΠΕ για να εξυπηρετήσει ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.