Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν μπαίνει ιδιώτης στα σκουπίδια, παρά μόνον αφού τελειώσει η απεργία

σκουπίδια
26 Ιουνίου 2017 / 14:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων και εκτός πόλης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μπενιτσών, Μωραϊτίκων και του κερκυραϊκού νότου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχετική παρότρυνση προς τους απεργούς, ώστε να αποσοβηθούν ακραίες καταστάσεις έχει υπάρξει και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος στο enimerosi.com, αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης και προκειμένου να εκλείψουν οι εστίες των συσσωρευμένων σκουπιδιών, η δημοτική αρχή έχει προβλέψει τη συνεργασία με εργολάβους για την αποκομιδή ανά δημοτική ενότητα.
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ευλόγως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο, κάτι το οποίο θα χαρακτηριζόταν απεργοσπαστικό.
Σε κάθε περίπτωση κι επειδή η κατάσταση είναι ανησυχητική, ελπίζεται ότι η διευθέτηση του ζητήματος των συμβασιούχων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι λόγω του προβλήματος των συμβασιούχων της καθαριότητας, ο Δήμαρχος ματαίωσε την παρουσία του στις εκδηλώσεις της τοπικής εθνικής επετείου στην αδελφή πόλη του Κρούσεβατς, που αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα. Το Δήμο εκπροσωπεί ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός.

«Εκτός τόπου και χρόνου»

Ακαρπη ωστόσο απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία κατέθεσε πρόταση σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης «μέσω του οποίου επιλύεται το πρόβλημα των εργαζομένων και την ίδια στιγμή διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που η πρόταση «δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγράφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί». Ενδεικτικό είναι ότι πριν την συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρόταση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ως «εκτός τόπου και χρόνου».


Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας, γιατί «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν».
«Οφείλουμε να καλύψουμε αυτό το "νομικό κενό" που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδία προτείνει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ όλων των συμβασιούχων θεωρώντας ως πρόσθετο προσόν τη δωδεκάμηνη εμπειρία, ενώ όπως σημειώνει, έχει επεξεργαστεί το προτεινόμενο σχέδιο έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.