Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Βρετανίδα Πρέσβειρα Κate Smith δεν “μάσησε” τα λόγια της

ΗΜΕΡΑ
27 Ιουνίου 2017 / 09:41

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ο Λαγανάς και η προτίμηση που τού δείχνουν οι νεαροί Βρετανοί, οι ομορφιές του νησιού που τη γοήτευσαν όταν την επισκέφτηκε πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, η στήριξη στους Ελληνες φοιτητές στη Βρετανία μετά το Brexit, η σταφίδα και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναζητούν οι συμπατριώτες της στο νησί μας...

... ήταν τα κυριότερα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας, Kate Smith, κατά τις συναντήσεις της με τις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού. Η κα Smith που συνοδευόταν από τον Υποπρόξενο της Μ. Βρετανίας στη Ζάκυνθο, Matt Delapp, δεν μάσησε τα λόγια της: μίλησε (και μάλιστα σε άψογη ελληνική γλώσσα) ανοιχτά για την «πληγή» του Λαγανά και για τη στήριξη που επιθυμεί να λάβει η Πρεσβεία της Βρετανίας από το Δήμο, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας προς τους νεαρούς Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν το Λαγανά, προκειμένου να αποφεύγονται επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τη φήμη του προορισμού.
 
Ρύθμιση για τους φοιτητές
Η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε η κα Smith στο νησί, το μεσημέρι της Παρασκευής, ήταν με τον Αντιπεριφερειάρχη, Λ. Νιοτόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν ένα θέμα που αφορά συνολικά τους Ελληνες με παιδιά που σπουδάζουν στη Βρετανία, με αφορμή το Brexit. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε η Πρέσβειρα, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Teresa May, σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης και στη συνέχεια στο βρετανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στο θέμα των διδάκτρων και της πρόσβασης σε φοιτητικά δάνεια των ξένων φοιτητών, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων που σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας ότι ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις αυτές. «Υπάρχει η βεβαιότητα, όχι μόνο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αλλά και ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών κάθε φοιτητή, δηλαδή 3 – 4 χρόνια, ότι θα γίνει σχετική ρύθμιση ώστε να νιώθει ασφάλεια η οικογένεια του φοιτητή», είπε η κα Smith. «Είναι όμως εξίσου σημαντικό και για τα ίδια τα Πανεπιστήμια της Βρετανίας, καθώς εκτιμούμε ιδιαίτερα τους Ελληνες φοιτητές, που υπολογίζονται σε περίπου 11.000», πρόσθεσε η κα Smith.
 
Δρόμοι και ασφάλεια
Η κα Smith ενδιαφέρθηκε για τις υποδομές στο νησί, κυρίως δρόμους, για να λάβει μία λεπτομερή ανάλυση από τον Αντιπεριφερειάρχη για τα έργα οδοποιίας, μικρής και μεγάλης κλίμακας, τα οποία υλοποιούνται στο νησί, κυρίως μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ενημερώθηκε άλλωστε και για το ρόλο της ΠΙΝ σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως εξήγησε η κα Smith, οι Βρετανοί επισκέπτες είναι ασυνήθιστοι στις εικόνες που αντίκρισαν το προηγούμενο διάστημα, με το αγαπημένο τους νησί πνιγμένο στα σκουπίδια. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του Διαδικτύου, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανικής Πρεσβείας που ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
 
Στο Δήμο, για θέματα τουρισμού
Η Βρετανίδα Πρέσβειρα στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δήμο Ζακύνθου όπου είχε συνάντηση με τον κ. Κολοκοτσά, τον κ. Τσίπηρα, τον κ. Κόκλα και τον Αντίοχο-Μπαλιακρά. Η ίδια ήταν λεπτομερώς ενημερωμένη για τη βρετανική τουριστική αγορά και για πολύ ενδιαφέροντας στοιχεία. Για παράδειγμα, για το γεγονός ότι 300.000 βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους, αποτελώντας το 45% των επισκεπτών στο νησί, καθώς και για το ότι ο Λαγανάς βρίσκεται στην 1η θέση,, παγκοσμίως, στις προτιμήσεις των νεαρών Βρετανών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ο κ. Κολοκοτσάς εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της Πρέσβειρας και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι υποδομές στο νησί, με κυριότερη από αυτές την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εγκατάσταση στο Λίβα. Ενημέρωσε εξάλλου την κα Smith για τα προγράμματα ιαματικού και περιπατητικού τουρισμού που αναμένεται να υλοποιηθούν στη Ζάκυνθο.
Η ίδια δεν αμφέβαλε για τις άριστες προθέσεις της δημοτικής αρχής και διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ζακύνθου θα συνεχιστούν στις ίδιες στέρεες βάσεις και θα βελτιωθούν περαιτέρω και εξήρε τις ομορφιές του νησιού, λέγοντας μάλιστα ότι, γνωρίζοντας το νησί, καταλαβαίνει απόλυτα γιατί το λατρεύουν τόσο οι συμπατριώτες της.
 
Ερωτήματα για τις «γουρούνες»
Πρέσβειρα και Δήμαρχος συζήτησαν για το πρόβλημα με τα συχνά ατυχήματα που σημειώνονται κάθε καλοκαίρι με τα τετράτροχα ATV, τις γνωστές «γουρούνες». Η ίδια ρώτησε ανοιχτά τον κ. Κολοκοτσά αν υπάρχει μέριμνα για πιο αυστηρούς ελέγχους των εταιρειών που ενοικιάζουν τα συγκεκριμένα οχήματα στους τουρίστες, αλλά δεν έδειχνε να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι η κατάσταση βελτιώνεται κάθε χρόνο. «Από τη δική μας πλευρά», επεσήμανε η κα Smith «πρέπει να ενημερώνουμε τους Βρετανούς τουρίστες ότι τα οχήματα αυτά είναι επικίνδυνα, απαιτούν κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης και πάνω σε αυτό διενεργούμε, κάθε χρόνο, καμπάνιες ενημέρωσης τουριστών για την ασφάλειά τους».
 
Το «αγκάθι» του Λαγανά
Ανάλογο είναι και το «αγκάθι» του Λαγανά, το οποίο επίσης έθιξε η κα Smith. «Ο Λαγανάς είναι ο πρώτο προορισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τους νεαρούς Βρετανούς», είπε σχετικά η Πρέσβειρα και ζήτησε να ενημερωθεί για το τι αναμένεται εκεί φέτος, σε θέματα ασφάλειας και ελέγχων. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την ποιότητα των ποτών που σερβίρονται, ότι ο ίδιος είναι αμείλικτος και ότι πέρσι «έκλεισε» 4 μαγαζιά που υπέπεσαν σε σφάλματα. Είπε ότι οι νέοι που έρχονται για διακοπές το Λαγανά έχουν κάθε δικαίωμα στη διασκέδαση, αρκεί να υπάρχει μία προστασία, όταν τύχει να βγουν εκτός ελέγχου. Από την πλευρά της η Πρέσβειρα ζήτησε στενότερη συνεργασία του Δήμου με τη Βρετανική Πρεσβεία, στο θέμα των ελέγχων. Ζήτησε να μάθει το ακριβές νομικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων και της πώλησης αλκοολούχων ποτών. «Ακουσα επίσης», πρόσθεσε η κα Smith, «ότι παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα στο Λαγανά, η αστυνόμευση έχει βελτιωθεί».
Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως λόγω μικρής απόστασης στην οποία μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του καταργηθέντος Τμήματος, οι επεμβάσεις αλλά κυρίως οι συνεχείς περιπολίες με κινητές , είναι πολύ αποτελεσματικές και «παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες ασφάλειας και φύλαξης από αυτές που παρέχουν δυο-τρεις αστυνομικοί μέσα σε ένα κτίριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς. «Εξαρτόμαστε από τη στήριξή σας», απάντησε η κα Smith.
 
Συμμετοχή στη βρετανική καμπάνια
Η Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Υποπρόξενο Delupp στη Ζάκυνθο αλλά και το κεντρικό Προξενικό Τμήμα στο Λονδίνο, υλοποιούν κάθε χρόνο ενημερωτικές και προειδοποιητικές καμπάνιες για τη συμπεριφορά των νεαρών Βρετανών στις διακοπές τους, σε προορισμούς όπως η Ζάκυνθος και ο Λαγανάς: προσεκτική οδήγηση, αποφυγή ενοικίασης ATV αν δεν έχουν άριστη γνώση του χειρισμού τους, προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Ζητήθηκε λοιπόν και η συνδρομή του Δήμου, για καλύτερο αποτέλεσμα.