Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κρήτη περιμένει τουρίστες, πέντε φορές τον πληθυσμό της

ΠΑΤΡΙΣ
04 Ιουλίου 2017 / 10:09

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Νέο ρεκόρ αφίξεων 30 εκατομμυρίων τουριστών αναμένεται να έχει φέτος η Ελλάδα, ενώ οι ξενοδόχοι στην Κρήτη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια από αυτούς θα έλθουν διακοπές στο νησί, που θα φιλοξενήσει πενταπλάσιους ξένους επισκέπτες από τον πληθυσμό του.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν πληρότητες 95-100% και θα είναι γεμάτα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Καλός μήνας θα είναι και ο Νοέμβριος.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σεζόν θα κλείσει με αύξηση αφίξεων 10% και εσόδων - λόγω του early booking - περίπου 4%.
Εν τω μεταξύ η βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων στην Ελλάδα το 2016 είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων.
Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Το παράδοξο του Τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα» που περιλαμβάνεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συνοπτικά, η εμπειρική ανάλυση των στοιχείων για τον τουρισμό το 2016 δείχνει ότι οι διανυκτερεύσεις και όχι οι αφίξεις έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με τα ταξιδιωτικά έσοδα και η αύξηση των αφίξεων (και των διανυκτερεύσεων) σημειώθηκε κυρίως σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές διανυκτέρευσης ήταν χαμηλές.