Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολλοί «προστάτες» για τη φέτα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
04 Ιουλίου 2017 / 10:14

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Διχασμένοι θα δώσουν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγικές επιχειρήσεις τη μάχη για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας της φέτας, καθώς από εκεί που επί χρόνια δεν είχαμε καταφέρει να υπάρξει μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη Φέτα, ξαφνικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν δύο!

Λίγα 24ωρα μετά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων στα Γιάννενα, την περασμένη Παρασκευή, όπου ουσιαστικά αποφασίστηκε η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με το κάλεσμα να αφορά και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ανακοινώθηκε χθες πως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, εκπροσωπώντας την ̟παραγωγή, και η ΟΔΙΠΠΑΦ - Δίκτυο Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων-Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων Φέτας µε τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας – Ελλάδας, εκπροσωπώντας τη μεταποίηση και την εμπορία, προχωρούν στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.
Ο φάκελος για την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ (Ε.∆.Ο.Φ.) κατατέθηκε χθες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Σκοπός της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση της αγοράς στον τομέα της φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και την προώθησή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά», τονίζεται σχετικά. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνδέσμου, η Οργάνωση αυτή θα λαμβάνει πάντοτε υπόψη της τα συμφέροντα των καταναλωτών και θα επιδιώκει την αυστηρή τήρηση των εθνικών και ενωσιακών προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων, που τίθενται για την παραγωγή της «Φέτας» ΠΟΠ, καθώς και τη διασφάλιση από τυχόν απομιμήσεις και παραπλανήσεις του καταναλωτή στα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και οι φορείς που την απαρτίζουν, υποστηρίζουν ότι «είναι πάντα πιστοί στις αρχές της ενότητας και της συμμετοχής όλων, σύμφωνα και µε τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις».
Σε µια προσπάθεια συναίνεσης και συμφωνίας µε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς τονίζεται ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ είναι ανοιχτή για τη συμμετοχή και όλων των άλλων φορέων (ΣΕΒΓΑΠ & ΠΕΚ), που εμπλέκονται στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, στη μεταποίηση και την εµπορία, όπως αυτό επισημαίνεται και στην εν λόγω αίτηση αναγνώρισης που κατατέθηκε στο υπουργείο.
«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η ευκαιρία, και παράλληλα η μεγάλη ανάγκη να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη φέτα ΠΟΠ όπως και τα άλλα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα από αθέμιτες πρακτικές αλλά και από κάθε προσπάθεια σφετερισµού, µε σκοπό να πετύχουµε την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. µε τρίτες χώρες. Από την πλευρά µας θα προασπίσουμε το συμφέρον του προϊόντος και θα συμβάλουμε αποφασιστικά στη ισότιμη συμμετοχή όλων, µε σκοπό να προασπισθεί η αναγνωρισιµότητα και η αυθεντικότητά του» καταλήγει η ανακοίνωση του νέου φορέα.
Η κίνηση δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς από τις αρχές Μαΐου είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για κόντρα των δύο πανελλήνιων οργανώσεων των κτηνοτρόφων, για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. 
Μετά από επιστολή της ΠΕΚ, με την οποία ζητούσε να της παρέχουν εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες σχετικές με τη σύσταση Διεπαγγελματικής (με την συνεργασία της Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και του ΣΕΒΓΑΠ). Το γεγονός είχε προκαλέσει την ενόχληση τον ΣΕΚ, που έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία κατήγγειλε προσπάθεια υπονόμευσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.