Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες συμβάσεις για 204 εργαζομένους στην καθαριότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
05 Ιουλίου 2017 / 09:54

ΛΑΡΙΣΑ. Στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ) που προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας και παράλληλα στην έγκριση νέων 204 συμβάσεων, από εργαζόμενους που απασχολούνται ήδη ως συμβασιούχοι στην καθαριότητα, προχώρησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας...

... με μια ομόφωνη απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με κριτική για τη στάση του Υπουργείου Εσωτερικών, με επιφυλάξεις για την τύχη της προκήρυξης του ΑΣΕΠ, αλλά και την επισήμανση ο Οργανισμός να επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από την Καθαριότητα και άλλες Υπηρεσίες με ανταποδοτικά τέλη, έτσι ώστε να απασχοληθεί το σύνολο των 232 συμβασιούχων που σήμερα εργάζονται στο Δήμο Λαρισαίων.
Η τροποποίηση του ΟΕΥ αποτελούσε προϋπόθεση για την υπογραφή νέων συμβάσεων, μετά και την ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο κύκλος της 11ήμερης κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα.
Η εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας προέβλεπε αρχικά την κάλυψη, μέσω ΟΕΥ, 207 θέσεων αλλά με τις εξαιρέσεις θέσεων εργαζομένων της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - που δεν προβλέπει η εγκύκλιος Σκουρλέτη - όπως και με τους 26 εργαζόμενους που δεν εγκρίθηκαν εξαρχής οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Δήμος Λαρισαίων θα εισηγηθεί τελικά στο ΥΠΕΣ την κάλυψη 204 μόνιμων θέσεων τελικά (από τους 232 συνολικά) μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. 
Με τις δημοτικές παρατάξεις, στο σύνολό τους, να εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μονιμοποίησης ενώ παράλληλα παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα ερωτήματα για την εφαρμογή της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ Παν. Σκουρλέτη, ειδικά για το σκέλος της καταβολής των μισθών των εργαζομένων από τις 7 Ιουνίου και μετά.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, εισηγούμενος την τροποποίηση του ΟΕΥ αλλά και τις νέες 204 συμβάσεις, με διάρκεια το αργότερο έως τις 31/3/18 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των νέων συμβάσεων και για τους άλλους 26 εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων αντιμετώπισαν προβλήματα εξαρχής. «Θεωρώ ότι δεν έκλεισε η πόρτα και για αυτούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης παραπέμποντας στις συζητήσεις με το ΥΠΕΣ για να τονίσει πως «αν δεν ξεπερασθούν τα προβλήματα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις» προτρέποντας ωστόσο τους συμβασιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου αποσαφηνισθεί η υπόθεσή τους. 
Παραπέμποντας επίσης σε νέα τροποποίηση του ΟΕΥ σε επόμενη φάση όπου θα συμπεριλαμβάνονται θέσεις μόνιμου προσωπικού και σε άλλες υπηρεσίες με ανταποδοτικά τέλη. 
Για να διευκρινίσει ότι ο Δήμος Λαρισαίων, από υπηρεσίες με ανταποδοτικά τέλη κατά το Α’ εξάμηνο του 2017 «έχει πλεόνασμα 1,3 εκατ. ευρώ και άρα, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τις πληρωμές των εργαζομένων αλλά με το πότε θα πληρωθούν».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας Ζ. Γκαραλιάκος, με παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε να προταθούν και οι 232 συμβασιούχοι για τις μόνιμες θέσεις, να υπογραφούν νέες συμβάσεις για όλους αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι ενώ τέλος, εξέφρασε επιφυλάξεις αν θα γίνουν όλες οι προσλήψεις.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, υπερψήφισε την εισήγηση αφού νωρίτερα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση «που κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους για ψηφοθηρικούς λόγους» εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν πάλι προβλήματα με τις προσλήψεις» διευκρινίζοντας ότι θα προκηρυχθούν 2.500 θέσεις ενώ σήμερα απασχολούνται, σε όλη τη χώρα, περί τους 10.000 συμβασιούχους.
Κριτική στην κυβέρνηση, επίσης για «ομηρία των εργαζομένων» άσκησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Κων. Καλαμπαλίκης, που υπερψήφισε την εισήγηση. 
Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος υπερψήφισε την εισήγηση ζητώντας ωστόσο να γίνουν νέες συμβάσεις για όλους (204 συν 26) επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για «ελλιπή εισήγηση» ενώ εμφανίσθηκε επίσης επιφυλακτικός για την τύχη της προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 
Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης, επέρριψε ευθύνες τόσο στη σημερινή όσο και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα των συμβασιούχων αλλά και στη δημοτική αρχή για «υποκριτική στάση απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων». Ζήτησε επίσης να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση και για τους 232 συμβασιούχους για να υπερψηφίσει τελικά την εισήγηση.
Ως προς το τυπικό της διαδικασίας να σημειωθεί πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και παράλληλα, θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις. Έτσι δεν θα υπάρξει κενό στην απασχόληση των συμβασιούχων - αρκετοί εκ των οποίων παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση - αλλά ούτε και στην λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας.