Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλβανικές αερογραμμές με την αρωγή των Τούρκων, ανακοίνωσε ο Ε. Ράμα

Ερντογάν
11 Ιουλίου 2017 / 11:28

Το υπό σχεδιασμό αεροδρόμιο του Νότου, αυτή τη φορά αναφέρεται στον Αυλώνα, πάντοτε υπό το ενδιαφέρον της Τουρκίας και προσωπικά του Ρ.Τ Ερντογάν.

ΤΙΡΑΝΑ. Το νέο ίσως δεν είναι η αλβανική εξαγγελία της δημιουργίας διεθνούς αεροδρομίου στα νότια της χώρας όσο η ανακοίνωση Ράμα από την έδρα των Τουρκικών Αερογραμμών στην Κωνσταντινούπολη για την ίδρυση αλβανικής αεροπορικής εταιρείας με την συνδρομή των Τούρκων. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν, όπως άλλωστε συνηθίζεται, από τον προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού της Αλβανίας στο fb και αναπαράχθηκαν από τα αλβανικά, τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ.
Η εξαγγελία για την κατασκευή γίνεται για πολλοστή φορά, τελευταία συνήθως με αφορμή επίσκεψη του Ε. Ράμα στην Πόλη και κατά κανόνα κατόπιν της συνάντησής του με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον οποίον και αποδίδεται το προσωπικό ενδιαφέρον και η υψηλή εποπτεία του σχεδίου. Άλλοτε η θέση του αεροδρομίου προσδιορίζεται στην κοιλάδα πίσω από την πόλη των Αγ. Σαράντα, άλλοτε ανατολικότερα στην περιοχή του Αργυροκάστρου, τώρα στον Αυλώνα.
Πιθανότατα η αναφορά σ' αυτήν τη νέα θέση, γεγονός που αντικειμενικά απειλεί τον κύκλο εργασιών και αδυνατίζει την ισχύ του αεροδρομίου Μητέρα Τερέζα στα Τίρανα, συνέβαλε και η αφορμή της επίσκεψης Ράμα στην Πόλη, η συμμετοχή του στο 22ο συνέδριο πετρελαίου εκεί.
Στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι ένα σημαντικό μέρος του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία, επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Αλβανία βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια δρομολόγια, όπως ο αγωγός TAP, ο οποίος θα αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην καρδιά της Ευρώπης το 2019».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας, ότι «βρισκόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά πεδία στην Ευρώπη με τουλάχιστον 220 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου» συμπληρώνοντας ότι «επί του παρόντος, η παραγωγή αργού πετρελαίου είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνοι ή 6,5 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως».