Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμένουν για αναλογική χρέωση στα διόδια

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
14 Ιουλίου 2017 / 09:54

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Δεν ικανοποιούνται οι δήμοι της Ηπείρου από τις ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για μειώσεις του τέλους διοδίων σε Τύρια και Μαλακάσι και επιμένουν στο αίτημά τους να μη λειτουργήσουν τα νέα διόδια του Δροσοχωρίου, μέχρι να εξασφαλιστεί η αναλογική χρέωση.

Με την απάντηση του, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης όλων των προβλεπόμενων σταθμών διοδίων, στον άξονα και τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, θα μειωθεί, το μήκος της περιοχής χρέωσης για κάθε σταθμό που έχει κατασκευαστεί, που κατασκευάζεται ή πρόκειται να κατασκευαστεί.
Στον σταθμό της Τυριάς το μήκος περιοχής χρέωσης διαμορφώνεται σε 68 χλμ. αντί 80 χλμ. σήμερα και στον σταθμό Δροσοχωρίου το μήκος περιοχής χρέωσης θα είναι 39,7. Έτσι, με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού στο Δροσοχώρι ταυτόχρονα θα μειωθεί το αντίτιμο στα διόδια Τύριας, ενώ αντίστοιχα, λόγω της λειτουργίας του σταθμού διοδίων στη Σιάτιστα, θα μειωθεί το τέλος διοδίων και στο Μαλακάσι.
Η μείωση αυτή ωστόσο δεν εκτιμάται ιδιαίτερα από τους τοπικούς φορείς, που γνωρίζουν πως η λειτουργία ενός ακόμη σταθμού διοδίων στα όρια του νομού Ιωαννίνων θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες.
«Είναι ένα μεγάλο πλήγμα και για τους ντόπιους αλλά και για τον τουρισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μετσόβου, Κ. Τζαφέας, που όχι μόνο απαιτεί να μη λειτουργήσουν τα διόδια πριν την εφαρμογή του συστήματος αναλογικής χρέωσης, αλλά έχει αναθέσει το θέμα και σε νομικό στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και κάθε περίπτωση νομικής προσφυγής.
«Εμάς, όπως και άλλους δήμους, μας ενδιαφέρει ο νομός. Οι μετακινήσεις γίνονται προς την πρωτεύουσα του νομού. Όπως γνωρίζετε, έχουν αποψιλωθεί όλες οι υπηρεσίες στην περιφέρεια και είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης, ακόμη και για την παραμικρή αίτηση, να έρθει στα Γιάννενα. Το πρόβλημα είναι ότι θα λειτουργήσουν τα διόδια στο Δροσοχώρι για εμάς. Πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, μαθητές, ανέργους και επαγγελματίες, αλλά πλήττει τους πάντες. Ας τηρήσουν τη δέσμευσή τους ότι θα υπάρχει αναλογική χρέωση. Αφού δε μπορούν να κάνουν αυτό, ας αναστείλουν τη λειτουργία τους, όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο δήμος Μετσόβου, όπως και άλλοι, παραχώρησαν ιδιωτικές και δημοτικές εκτάσεις χωρίς να έχουν λάβει καμία αποζημίωση. «Αφού καλούμαστε να πληρώσουμε κάτι που εμείς έχουμε παραχωρήσει δωρεάν, πρέπει να το κυνηγήσουμε ώστε να ανασταλεί μέχρι να γίνει αναλογική η χρέωση. Ακούω αντιδράσεις από όλους, ντόπιους και επισκέπτες. Δε θα πληγεί ο τουρισμός που είναι πηγή εισοδήματος, ιδιαίτερα για το Μέτσοβο; Πρέπει να μας καταλάβουν και εμάς, δεν μπορεί η Ήπειρος μια ζωή να πληρώνει και να μη μιλάει. Πρέπει η πολιτεία κάποια στιγμή να κοιτάξει και εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για «χρύσωμα του χαπιού» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, σημειώνοντας και αυτός, πως οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές. «Είμαστε κάθετοι και ζητάμε αναλογική χρέωση. Το πιο σωστό είναι, μέχρι αυτόν, να μη λειτουργήσουν καθόλου. Αν δεν είναι εφικτό, να μειωθούν, αλλά δραστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.