Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βράζει Κέρκυρα & Ζάκυνθος από το επικίνδυνο «αέριο γέλιου»

Αέριο γέλιο
17 Ιουλίου 2017 / 14:54

Κατασχέθηκαν περισσότερες από 9.500 αμπούλες, πληθώρα μπαλονιών και άλλων αντικειμένων

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών των νησιών του Ιονίου, συνελήφθησαν κατά το χρονικό διάστημα 01.06.2017 έως και 16.07.2017, δεκαεπτά συνολικά άτομα για παράνομη πώληση συσκευασιών (αμπούλες μπαλόνια και άλλα) με αέριο γέλιου.  

Συγκεκριμένα οι συλλήψεις αφορούσαν:  
στη Ζάκυνθο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζακύνθου, 9 άτομα, σε αντίστοιχες υποθέσεις, από τους οποίους 5 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί, κατά περίπτωση ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και πλανόδιοι μικροπωλητές, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.541 αμπούλες,
στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς του αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λευκιμμαίων, 8 άτομα σε αντίστοιχες υποθέσεις, από τους οποίους 6 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί, ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3089 αμπούλες.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκιμμαίων, που πραγματοποίησαν τις προανακρίσεις, δικογραφίες, κατά περίπτωση, για παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία για το παραεμπόριο και τη νοθεία τροφίμων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αντίστοιχες Εισαγγελικές Αρχές.

Τι είναι το αέριο γέλιου (laugh gas)

Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Επίσης χρησιμοποιείται σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, επειδή δίνει όγκο στην κρέμα σαντιγί
Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση. 

Οι παρενέργειες

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση από το χημείο του κράτους που έχει στα χέρια της η αστυνομία, η χρήση του ως μη φαρμακευτική ουσία μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες για τον ανθρωπινό οργανισμό δηλαδή ζάλη, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση, κεφαλαλγία και άλλα συμπτώματα  που δημιουργούνται κατά περίπτωση και κατά  οργανισμό. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με αλκοόλ και άλλες ουσίες, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. 

Πρόσφατα τραγικά παραδείγματα, ήταν η αγγλίδα τουρίστρια που έπεσε σε κώμα μετά από χρήση αερίου γέλιου στα Μάλια της Κρήτης ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κερκυρας, νεαρός Άγγλος 21 ετών εισήχθη στο Νοσοκονείο Κέρκυρας σε κατάσταση οξείας μέθης από συνδυασμό αμπούλας γέλιου και αλκοόλ.
Ο νεαρός, που έκανε διακοπές στον Κάβο, μπήκε στο νοσοκομείο στις 14 Ιουλίου σε κωματώδη κατάσταση, αρχικά νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στη συνέχεια στη Β΄ Παθολογική κλινική. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 16 Ιουλίου.