Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επιστολή του Δήμου σε Ε. Τσακαλώτο & Π. Καμμένο για το Ν. Φρούριο

Νέο Φρούριο
17 Ιουλίου 2017 / 16:17

Την περασμένη εβδομάδα απέστειλε ο Δήμος Κέρκυρας την τελευταία από μια σειρά επιστολών προς τα Υπουργεία Οικονομικών & Άμυνας για την παραχώρηση χρήσης του Νέου Φρουρίου

διευκρινίζει το γραφείο Τύπου του Δήμου Κέρκυρας. 
Σχετικά με την πρόσφατη πυρκαγιά στο Νέο Φρούριο, και τα  όσα ειπώθηκαν στα Μ.Μ.Ε. και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο  Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος,  έκανε την παρακάτω δήλωση:  
 
“Για άλλη μια  φορά, ο Δήμος αποτελεί  τον εύκολο στόχο.
Για ό,τι συμβαίνει σ΄ αυτόν τον τόπο, με απίθανη ευκολία, δέχεται ανέξοδη και φτηνή  κριτική για ευθύνες που δεν έχει.
Η πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Νέο Φρούριο, αποτελεί ακόμα  ένα παράδειγμα.  Για την αποκατάσταση της  αλήθειας θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μας ότι  ο καθαρισμός  του Νέου Φρουρίου δεν είναι ευθύνη του Δήμου.
Την πλήρη κυριότητα του Νέου Φρουρίου έχει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ από το 1951 και στη συνέχεια το 1957, το σύνολο της έκτασης του Νέου Φρουρίου παραχωρήθηκε «κατά χρήση» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού), για λόγους εθνικής ασφαλείας.  Από το 1991, με απόφαση του ΝΑΣΚΕ (ΓΕΝ Φ.913/37/91) παραχωρήθηκε η χρήση των λοιπών οχυρωματικών έργων του Φρουρίου στον Δήμο Κέρκυρας.
Πράγματι, ο Δήμος πραγματοποίησε την περίοδο 1992-94 στο πλαίσιο  Προγραμματικής Σύμβασης, μέσω της τότε Αναπτυξιακής του Επιχείρησης  ΑΝΕΔΚ, αρκετά έργα στερέωσης και ανάδειξης χώρων του Φρουρίου, που το κατέστησαν επισκέψιμο μέχρι το 2008. Μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης το Δεκέμβριο του 2003, τη συντήρηση του Παλαιού Φρουρίου ανέλαβε το γραφείο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Ιωάννινα και στη συνέχεια η 21η ΕΒΑ με έδρα την Κέρκυρα.
Αντίστοιχα, ο Δήμος Κερκυραίων συνέχισε τις εργασίες συντήρησης στο Νέο Φρούριο με δικό του συνεργείο και δικά του μέσα. 
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κερκυραίων επίμονα ζήτησε από το ΥΠΠΟ την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης, όμως το Υπουργείο δε συναίνεσε στο αίτημα αυτό. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος και μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης, διατήρησε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 με δικά του έξοδα, δύο φύλακες στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της 8ης ΕΒΑ, η οποία είχε δηλώσει αδυναμία διάθεσης του απαραίτητου επιπλέον προσωπικού για τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου. 
Στην τρέχουσα φάση τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί και η προηγούμενη παραχώρηση χρήσης στον Δήμο δεν θεωρείται αρκετή για την ένταξη σχετικού έργου αποκατάστασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ούτε για την προώθηση αναπτυξιακών προτάσεων εγκατάστασης νέων χρήσεων που θα εγγυηθούν για την συντήρησή του.
 
Σήμερα ο  Δήμος για να μην  μένει  αυτό   το  εμβληματικό μνημείο κλειστό,   έχει έναν υπάλληλο που κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου  ανοίγει και κλείνει την είσοδο, τίποτα παραπάνω. Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν νομιμοποιούμαστε να κάνουμε  την οποιανδήποτε παρέμβαση στο Νέο Φρούριο. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την παραχώρηση από τα αρμόδια Υπουργεία, τελευταία  επιστολή εστάλη   μόλις την περασμένη εβδομάδα  στους Υπουργούς, Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης ( 13/7/2017 με  Α.Π. 34978), μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει:”
   
 
 
             
                                                   Προς
                                           1.Υ πουργό Οικονομικών,  κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
                                           2. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο
 
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Απευθύνομαι σε σας για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Δήμο της Κέρκυρας και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας.
 
Αναφέρομαι στην αξιοποίηση του  Νέου  Φρουρίου, ενός σπουδαίου  οχυρωματικού  έργου, που αποτελεί μέρος του συνόλου του ιστορικού κέντρου της  Κέρκυρας και, δυστυχώς, για λόγους που θα σας εξηγήσω στη συνέχεια, βρίσκεται σήμερα σε πολύ άσχημη κατάσταση υφιστάμενο διαρκώς τη φθορά του χρόνου.  
 
Κύριοι Υπουργοί, 
 
Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε την αγωνία του Δήμου να «ζωντανέψει» το Νέο Φρούριο και να το εντάξει και πάλι στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου. Να  προχωρήσει σε έργα συντήρησης και ανάδειξής του. Και να το εμπλουτίσει   με χρήσεις συμβατές που θα εγγυώνται για τη συντήρηση και τη  βιωσιμότητά του στο μέλλον.
Ζητάμε, συνεπώς, τη  συνδρομή σας στην αποτελεσματική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Νέου Φρουρίου, προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης ανάδειξη του Μνημείου και η εναρμόνισή του με τις λειτουργίες της Παλιάς Πόλης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε:
ü  Σε πρώτη φάση, να παραχωρηθεί η χρήση του συνόλου του Φρουρίου, πλην του χαμηλού επιπέδου όπου βρίσκεται ο ΝΑΣΚΕ, στο  Δήμο Κέρκυρας,  ως ο μόνος φορέας που έχει την πρόθεση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναγκαία έργα αποκατάστασης και ανάδειξης.
ü  Σε δεύτερη φάση, να παραχωρηθεί η χρήση και του χαμηλού επιπέδου όπου βρίσκεται ο ΝΑΣΚΕ, στο  Δήμο Κέρκυρας επίσης, εφόσον προηγηθεί από κοινού προσπάθεια για εξεύρεση άλλων κατάλληλων χώρων στέγασης των εγκαταστάσεων  του ΝΑΣΚΕ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενοποίηση του Φρουρίου και η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του.
 
Σας καταθέτουμε σχετική τεχνική έκθεση του Δήμου μας, περιγραφική της συνολικής κατάστασης στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας.
 
 
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας
 
          Κωνσταντίνος Νικολούζος