Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην απεργία της Πέμπτης & οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

ξενοδοχοϋπάλληλοι
18 Ιουλίου 2017 / 14:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΕΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων) για την Πέμπτη 20 Ιουλίου καλεί

ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εργαζόμαστε και παράγουμε, απαιτούμε σεβασμό, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με ορθολογικούς κανόνες εργασίας, που θα λαμβάνουν υπ όψιν την προστασία της υγείας μας. 

Δικαιούμαστε αποδοχές στο ύψος της κάλυψης των βασικών αναγκών μας.
Κόβουν το επίδομα ανεργίας,  πως θα βγάλουμε το Χειμώνα;
Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας; Τι θα γίνουν τα παιδιά μας; Πως θα σπουδάσουν; Πόσο θα δουλεύουμε για να ικανοποιούν οι κηφήνες την ΑΠΛΗΣΤΙΑ τους πάνω στα ερείπια της ζωής μας;

Τώρα χωρίς αναβολές, τώρα χωρίς φόβο.  
Το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι η εκμετάλλευση και ο εξευτελισμός.
Τώρα που πρωτοπόροι εργαζόμενοι χτενίζουν τους χώρους δουλειάς και μεταφέρουν το σύνθημα παντού. Τώρα που ο ξεσηκωμός είναι πανελλαδικός. Τώρα ΑΠΕΡΓΙΑ».

Το ΚΚΕ

« Η μάχη αυτή συμβάλλει στο να έρθει στην επιφάνεια με τον πιο καθαρό τρόπο το τι σημαίνει για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα η καπιταλιστική ανάπτυξη, που αποτελεί τον «εθνικό στόχο» κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ο κλάδος του Τουρισμού, ο οποίος δεν γνώρισε ουσιαστικά κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί το «καμάρι» για κάθε αστική κυβέρνηση. Όμως οι καλύτεροι μάρτυρες για το πού στηρίζονται αυτά τα ρεκόρ είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου: 14 διαφορετικές σχέσεις εργασίας συνθέτουν τη δουλειά - «λάστιχο» στον κλάδο, η εντατικοποίηση τους μήνες αιχμής, οι συμβάσεις μιας μέρας και η «εποχικότητα» αποδιοργανώνουν πλήρως τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών, οι μισθοί πείνας εναλλάσσονται με τα επιδόματα φτώχειας και άλλα πολλά... Ανάλογη κατάσταση και στον Επισιτισμό. Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα «θεμέλια» του τουριστικού «θαύματος».

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι ζουν σε έναν τόπο που χαρακτηρίζεται «κορυφαίος προορισμός», αδυνατούν να κάνουν έστω μερικές μέρες διακοπών μακριά από το σπίτι τους. Μπορεί να ακούνε στα δελτία ειδήσεων τους πανηγυρισμούς για τις αφίξεις, τους ιλιγγιώδεις τζίρους στα ξενοδοχεία, τα ποσοστά πληρότητας στις κλίνες, αλλά ο ίδιοι δεν τολμούν ούτε να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να απολαύσουν λίγες μέρες χαλάρωσης σε οποιοδήποτε μέρος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απεργία την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να είναι επιτυχημένη. Είναι μάχη που αφορά όλους τους εργαζόμενους, γι' αυτό πρέπει να στηριχτεί ευρύτερα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να δοθεί απάντηση στην επιχείρηση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της να υπονομευτεί η απεργία στο όνομα της επιτυχίας της «σεζόν», για να συκοφαντηθεί ο αγώνας χιλιάδων εργαζομένων».