Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τρικλοποδιά», εκ των έσω, στον τουρισμό της Λέσβου!

ΕΜΠΡΟΣ
20 Ιουλίου 2017 / 11:42

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Μια εντελώς ακατανόητη κίνηση καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωση της, η Ένωση Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως έγινε μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν στον έλεγχο των διαβατηρίων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν σε προηγούμενα χρόνια, αυτή την εποχή, εκείνο που γινόταν ήταν ενίσχυση του προσωπικού στον έλεγχο διαβατηρίων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός τουριστών, αλλά και ντόπιων που διακινούνται στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με την Τουρκία. Οι τουριστικοί πράκτορες στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν ότι έστειλαν επιστολή για το ζήτημα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, η μείωση του προσωπικού που εργάζεται στην Υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων στο λιμάνι, ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα και ταλαιπωρία σε όσους ταξιδεύουν από και προς την Τουρκία.
 
Ακατανόητες κινήσεις
 
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, σημειώνεται: «Φέτος γίνανε κάποιες παρεμβάσεις στους χώρους ελέγχου διαβατηρίων και δημιουργήθηκαν έξι θέσεις ελέγχου ώστε ο έλεγχος να γίνεται γρηγορότερα αλλά και πιο αποτελεσματικός. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος από τις έξι θέσεις εργασίας χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο και δύο αστυνομικοί εκδίδουν τις βίζες και παράλληλα άλλοι αστυνομικοί είναι στο αεροδρόμιο για τον εκεί έλεγχο. Και αυτό συμβαίνει από τις 08:00 έως τις 21:00.
Θα θέλαμε να μας εξηγήσει κάποιος υπεύθυνος για ποιο λόγο δεν ενισχύθηκε με επιπλέον αστυνομικούς, όπως γινότανε κάθε χρόνο στο Γραφείο ελέγχου διαβατηρίων Μυτιλήνης; Και όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά πήρανε έμπειρους αστυνομικούς από αυτό.
Τις επόμενες μέρες, όπως είναι αναμενόμενο, θα αυξηθούν οι αφίξεις και από Τουρκία αλλά και από τις πτήσεις charter. Ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις ελέγχου, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τον κόσμο που βλέπουν άδεια γκισέ και να μην προχωράει ο έλεγχος, λόγω αυτών των καθυστερήσεων, δημιουργεί πρόβλημα στα γκρουπ, όπου βγαίνουν εκτός προγράμματος διότι δεν προλαβαίνουν κάποια μουσεία ή άλλους επισκέψιμους χώρους και είναι δύσκολο να μπουν άλλη μέρα.
Είναι κρίμα ένα νησί που ταλαιπωρήθηκε από το προσφυγικό και τελευταία από τον μεγάλο σεισμό, να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο και όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την τοπική κοινωνία και τους τουριστικούς φορείς για ανάκαμψη, να ακυρώνονται από τέτοιες ενέργειες».
 
 Επιβεβαιώνει εμμέσως
Η απάντηση του γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε ερώτηση μας για το πώς σχολιάζει την ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων ήταν πως «η Υπηρεσία έχει το αναγκαίο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει». Η παραπάνω λακωνική απάντηση μπορεί να μην διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, αλλά αυτό αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε πώς λήφθηκε μια απόφαση μείωσης του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκε η επιτυχημένη πρακτική προηγούμενων ετών, δηλαδή η προσωρινή ενίσχυση της με πρόσθετο προσωπικό. Πολύ περισσότερο φέτος, που στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, όπως καταγράφηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, παρατηρείται μεγάλη αύξηση, ενώ και στα τσάρτερ αναμένεται αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι.