Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

22 Ιουλίου 2017 / 10:05

Πρόκειται για περισσότερες από 30 επιχειρήσεις σε πολυετή αδράνεια που έχουν δημιουργήσει στρέβλωση στην τοπική αγορά δεδομένου ότι εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες εκκαθάρισης των Επιχειρήσεων των Καποδιστριακών Δήμων που βρίσκονται σε αδράνεια και της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ., ζητά από τη δημοτική αρχή το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με ανακοίνωσή του:
 
«Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ως επιστημονικός φορέας και επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, έχει ως βασικό ρόλο και σκοπό την υποβολή προτάσεων και θέσεων, προς τους αρμοδίους φορείς και πρωτίστως προς την ίδια την κοινωνία, οι οποίες συμβάλουν στην  οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου παρεμβαίνει σε ζητήματα εθνικής σημασίας, ενώ τα Περιφερειακά Τμήματα σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.
 
Μια από τις βασικές αλλαγές που έφερε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο νόμος  3852/2010 « Σχέδιο Καλλικράτης», ήταν η  συνένωση των δήμων  και των νομικών τους προσώπων, ο περιορισμός των νομικών προσώπων των δήμων,  καθώς επίσης και η λύση και εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων των καποδιστριακών δήμων οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν συσσωρεύσει σημαντικές ζημιές, αναλώνοντας ολοσχερώς τα Κεφάλαιά τους, όπως εξάλλου προέβλεπαν και οι διατάξεις του νόμου 3463/2006 (Κώδικας Δήμος και Κοινοτήτων). Αναμφισβήτητα, η περαιτέρω λειτουργία αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων ήταν ασύμφορη, δεδομένου ότι προϋπόθεταν την κάλυψη των συσσωρευμένων χρεών τους με νέα κεφάλαια, τα οποία όμως θα επιβάρυναν περαιτέρω τους δημότες, ενώ επιπρόσθετα η μέχρι τότε λειτουργία τους ήταν άκρως αναποτελεσματική. Συνεπώς, οι διατάξεις που προέβλεπαν τη λύση τους, ήταν στη σωστή κατεύθυνση. 

Ήδη, διανύουμε το έβδομο έτος εφαρμογής του ανωτέρω νόμου και ο δήμος Κέρκυρας, ο οποίος προέκυψε από την συνένωση των πρώην Καποδιστριακών δήμων του ν. Κέρκυρας, με εξαίρεση τον δήμο Παξών, δεν έχει προβεί στην εκκαθάριση των  δημοτικών επιχειρήσεων των Καποδιστριακών Δήμων οι οποίες είχαν καταστεί προβληματικές και οι οποίες δεν είχαν προσαρμόσει το καταστατικό τους στις διατάξεις του ν.3463/06 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» έως στις 31/12/2010, εξαιτίας των σημαντικών χρεών που είχαν συσσωρεύσει.
Οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες ξεπερνούν τον αριθμό των 30 και οι οποίες βρίσκονται σε πολυετή αδράνεια, έχουν δημιουργήσει σημαντική στρέβλωση στην τοπική  αγορά δεδομένου ότι εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση των υποχρεώσεών  τους, η οποία για να καταστεί δυνατή θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισής τους.
 Όμως, το γεγονός ότι όλες αυτές οι δημοτικές αυτές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολυετή αδράνεια  δεν επιβαρύνει μόνο την αγορά, αλλά και τον ίδιο τον δήμο Κέρκυρας, ο οποίος στο μέλλον θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις εκ του γεγονότος ότι για πολλά έτη δεν εκπληρώνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των ανωτέρω εταιρειών  (υποβολή φορολογικών δηλώσεων κλπ) κάτι το οποίο θα έκαναν οι εκκαθαριστές αν είχαν τοποθετηθεί.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της εξόφλησης των απαιτήσεων  των καποδιστριακών επιχειρήσεων δημιουργεί ένα κλίμα αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας του δήμου Κέρκυρας προς τους τρίτους, γεγονός το οποίο μειώνει σημαντικά την διαπραγματευτική ικανότητά του στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα την προμήθειά τους σε σημαντικά υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες τις αγοράς και την άρνηση προμηθευτών να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες.
Επίσης, η εκκαθάριση των επιχειρήσεων αυτών θα έχει και την θετική επίπτωση της νόμιμης απόδοσης των παγίων στοιχείων τους, προς τον δήμο Κέρκυρας  που αυτή τη στιγμή ενδεχομένως και να αγνοούνται.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Κέρκυρας να προχωρήσει στην άμεση εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, που βρίσκονται σε αδράνεια προς αποκατάσταση της σοβαρής στρέβλωσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με την μη εξόφληση των υποχρεώσεών τους, προς αποφυγή σημαντικών επιβαρύνσεων τους  στο μέλλον από τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος μεγαλώνουν, και προς απόδοση των παγίων περιουσιακών στοιχείων τους προς τον δήμο Κέρκυρας και προς αποκατάσταση της φερεγγυότητας του δήμου Κέρκυρας προς τους τρίτους, γεγονός το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Επίσης,  καλούμε το δήμο Κέρκυρας να προχωρήσει στην άμεση εκκαθάριση της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ. η οποία, επίσης, και για ανεξήγητους λόγους, βρίσκεται σε αδράνεια,  τα τελευταία 3 έτη και ενώ η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας, βάσει των διατάξεων του ν. 3852/2010,  έχει κριθεί αμετάκλητα μη νόμιμη με την αρ. 7/25.2.2014 απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η  εκκαθάριση, δε, της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ., η οποία μάλιστα δεν παρουσιάζει απολύτως καμία τεχνική δυσκολία,  δεν θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την εκπλήρωση  των υποχρεώσεων της εταιρείας προς του προμηθευτές της άρα και της αποκατάστασης της στρέβλωσης της αγοράς, αλλά θα συμβάλει και στην ενίσχυση της ρευστότητας του δήμου Κέρκυρας δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία κυρίως διαχειρίζονταν τις παραλίες τις Κέρκυρας,  κατά την χρονική διάρκεια της λειτουργίας της είχε συσσωρεύσει μεγάλη ρευστότητα η οποία αναμφισβήτητα θα ήταν χρήσιμη για την κάλυψη αναγκών του δήμου Κέρκυρας και κατ’ επέκταση των κερκυραίων δημοτών.  

Η περαιτέρω καθυστέρηση στην διαδικασία εκκαθάρισης των Καποδιστριακών Επιχειρήσεων και της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ., θα δυσκολεύσει την εν λόγω διαδικασία στο μέλλον, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο  τους Κερκυραίους δημότες και θα μειώσει την φερεγγυότητα του δήμου Κέρκυρας και κατά συνέπεια τη διαπραγματευτική  του ικανότητα προς τους τρίτους, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική του λειτουργία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων του Ο.Ε.Ε. είναι έτοιμο να συμβάλει σε οποιοδήποτε ζήτημα αρμοδιότητας του όταν του ζητηθεί, ενώ θα παρεμβαίνει άμεσα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο,  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με σκοπό πάντα την Οικονομική Ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και την ομαλή λειτουργία των τοπικών αγορών».