Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H Mέδουσα, η Σφίγγα και άλλες Θεότητες Μητέρες

παλαιό φρούριο Κέρκυρας
24 Ιουλίου 2017 / 12:01

Διπλή έκθεση δύο διακεκριμένων Βενετών, της Φερνάντα Φατσιόλι & του Μάριου Τόφφολι (Έμμετ)-Γράφει η Μαρία Μελέντη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μερικές ημέρες το ιστορικό και εμβληματικό μας Παλαιό Φρούριο με ζωντανές ακόμη τις βενετικές επιδράσεις στις σημερινές όψεις του καθώς και οι εκθεσιακοί του χώροι, το Λατινικό Παρεκκλήσιο και ο ναός του Αγίου Γεωργίου θα υποδεχτούν μία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έκθεση με πολλαπλές στοχεύσεις.  Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσω της σύγχρονης ζωγραφικής το οποίο ξεκινά από την Βενετία των ημερών μας και μας οδηγεί στο περιβάλλον των μύθων της ελληνικής μας αρχαιότητας, μύθων που συνδέουν δύο μεγάλες περιόδους λατρείας, πριν και μετά την επικράτηση  του Δωδεκάθεου καθώς και δύο τόπους, την Κέρκυρα και την Βοιωτία.
 
Μυθικός λόγος και χρόνος

Στην παρούσα διπλή έκθεση των δύο διακεκριμένων Βενετών δημιουργών, της κ. Φερνάντα Φατσιόλι και του κ. Μάριου Τόφφολι (Έμμετ) η ανθρωπολογική και ιστορική προσέγγιση, συμβαδίζει και ενισχύει δημιουργικά τις αισθητικές επιλογές και την καλλιτεχνική έκφρασή τους. Με οδηγούς  τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Παυσανία, τον Απολλώνιο τον Ρόδιο και άλλες πηγές οι δύο καλλιτέχνες μελέτησαν αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία και έργα τέχνης, επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους και τοποθεσίες και προχώρησαν στην σύνθεση της δικής τους ερμηνείας των μύθων με αναφορές στην μητριαρχική λατρεία. 
Νέες απόψεις διατυπώνονται ψηλαφώντας με σεβασμό στοιχεία που συνθέτουν αντιλήψεις των κοινωνιών της εποχής.  Εμπρός μας ζωντανεύουν λεπτομέρειες περιστατικών ή τοπίων που συνήθως δεν έχουν ποτέ ή σπανίως απεικονιστεί. Και τα δύο, συμβάντα και τόποι, εξίσου προσωποποιημένα όπως επιβάλλει ο μυθικός λόγος και χρόνος, αποκτούν τις νέες τους σύγχρονες μορφές. Η διαφορά των έργων στην αισθητική προσέγγιση και στους τρόπους της ζωγραφικής εμπλουτίζει το συνολικό αποτέλεσμα.  Ένα βαθύ, ειλικρινές αίσθημα σεβασμού για τις διηγήσεις των μύθων αλλά και τις μορφές τους, το ήθος και το έθος τους, μας μεταφέρεται δυνατό και μας γεμίζει φως, φως ανθρωπισμού και ελπίδας.  Διάρκεια έκθεσης 4 Αυγούστου- 22 Οκτωβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας 10.00-20.00.