Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραδίδεται όλη η Ιόνια Οδός και ένας… ακόμη σταθμός διοδίων!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
01 Αυγούστου 2017 / 15:00

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Πιο σύντομο, πιο άνετο και πιο ασφαλές θα είναι στο εξής το ταξίδι από τα Γιάννενα προς την Αθήνα και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς ολοκληρώθηκε επιτέλους η Ιόνια Οδός,

η οποία παραδίδεται στο σύνολό της σε κυκλοφορία της ερχόμενη Πέμπτη!
Τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου σε εκκρεμότητα ήταν αυτό από την Πέρδικα ως τον κόμβο με την Εγνατία, η κατασκευή του οποίου τελείωσε σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της «Νέα Οδός». Ωστόσο, δε θα αργήσει και η λειτουργία όλων των σταθμών διοδίων του άξονα με αυτόν στην Κλόκοβα να προστίθεται από αύριο στα ήδη λειτουργούντα διόδια Αγγελοκάστρου!
Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του δρόμου που θα συνδέει την Ιόνια με την περιοχή των Τζουμέρκων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η Ιόνια!
Τα 182 από τα συνολικά 196 χιλιόμετρα της Ιόνιας Οδού έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στην κυκλοφορία από την ανάδοχο κοινοπραξία. Αυτό μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε παραδίδεται και το εναπομείναν βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 14 χιλιομέτρων, το οποίο συνδέει την Πέρδικα Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδό, οπότε οι ταξιδιώτες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους πραγματικά το σύνολο της Ιόνιας. Η παράδοση και του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος θα διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις όσων πρόκειται να ταξιδέψουν από ή προς την Ήπειρο ενόψει Δεκαπενταύγουστου.
Με την παράδοση ολόκληρης της Ιόνιας σε κυκλοφορία, ουσιαστικά περνάει στην… ιστορία η σημερινή Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Αντιρρίου, ένας δρόμος δύσκολος και επικίνδυνος, κατά μήκος τους οποίου τόσα θύματα θρηνήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Όπως επισημαίνει η «Νέα Οδός», σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται σε κυκλοφορία προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών εξυπηρέτησης όπως 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας, τετραψήφιο αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, το 1075, τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641306306 και δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης.

Έρχονται και διόδια
Μαζί με την ανακοίνωση παράδοσης του συνόλου της Ιόνιας Οδού, έρχεται και το νέο λειτουργίας νέων διοδίων του άξονα, τα οποία μάλιστα θα τεθούν σε λειτουργία αύριο μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή μία ημέρα πριν παραδοθεί το τμήμα Πέρδικα - Εγνατία. Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων του τμήματος Αντίρριο – Ανισόπεδος Κόμβος Χαλικίου, δηλαδή για τα μετωπικά διόδια Κλόκοβας και για τον πλευρικό σταθμό Μεσολογγίου.
Η κοινοπραξία ανακοίνωσε και τις τιμές των διοδίων. Όσον αφορά στον μετωπικό σταθμό Κλόκοβας, θα είναι 2,05 ευρώ για δίκυκλα και τρίκυκλα, 2,95 ευρώ για ελαφρά οχήματα, 7,45 ευρώ για φορτηγά, λεωφορεία κι άλλα παρόμοια οχήματα και 10,40 ευρώ για φορτηγά και οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες. Χωρίς αμφιβολία, οι τιμές στα νέα διόδια της Ιόνιας είναι το λιγότερο «τσουχτερές»! Ήδη λειτουργεί επίσης ο μετωπικός σταθμός Αγγελοκάστρου, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας.

Μια διευκρίνιση
Πάντως, η «Νέα Οδός» έσπευσε να διευκρινίσει χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδια σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδια σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης στο ίδιο ταξίδι.

Η σύνδεση με Τζουμέρκα
Ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι η οδική της σύνδεση με την Ιόνια Οδό, τη δημοπράτηση της οποίας ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο με τίτλο «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας» έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται «να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ορεινή περιοχή καθώς θα καταστεί δυνατή η ταχεία και ασφαλής πρόσβαση στους οικισμούς της», όπως αναφέρει η Περιφέρεια.

Δρόμος 10 χιλιομέτρων
Το βασικό αντικείμενο του έργου προσδιορίζεται από τον κύριο οδικό άξονα ο οποίος έχει συνολικό μήκος 9,8 χιλιόμετρα και σχεδόν καθολικά αποτελεί νέα χάραξη και όχι βελτίωση κάποιας υφιστάμενης οδού. Το έργο περιλαμβάνει και δύο ισόπεδες συνδέσεις, με την 7η και την 2η Επαρχιακή Οδό. Για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου έχει εκφράσει θετική γνώμη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014 - 20 της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ